Zeliha Dagli Foto: SVT

Feminister lämnar förortens torg

Uppdaterad
Publicerad

Feministerna som startade debatten om kvinnors otrygghet i Järva-området lämnar nu själva de mansdominerade miljöerna. Socialdemokraten Nalin Pekgul undviker centrum i Tensta där hon bor och den tidigare vänsterpartisten Zeliha Dagli har flyttat från Husby till innerstan. Något som även lokaltidningen Mitt i tidigare berättat om.

– Ju mer dessa frågor debatteras och uppmärksammas, desto mer förbannade blir de riktiga fundamentalisterna, säger den före detta riksdagsledamoten för Socialdemokraterna, Nalin Pekgul.

Hon har bott i Tensta i över 30 år och många gånger beskrivit hur religiösa fundamentalister fått allt större utrymme i området och hur kvinnors plats i det offentliga rummet minskat. För att stoppa den här utvecklingen var hon själv med i kvinnliga fikagrupper men nu har hon slutat med det.

Mansdominansen i förorten
Nalin Pekgul. Foto: SVT

–  I Tensta är jag ett känt ansikte och jag hade ingen lust att ställa till bråk när jag blir trakasserad, säger Nalin Pekgul.

Har det hänt att det blivit bråk?

– Inte just vid dessa tillfällen men det är klart att folk varit oerhört aggressiva mot mig när jag gått i centrum. Framförallt det senaste året har jag undvikit att sitta på restaurangen som jag brukade sitta på efter att flera personer varit på mig, jättearga för att jag berättat om sådana här saker.

Ska du verkligen bo kvar?

– Jag hoppas alltid att det ska gå över. Man får aldrig glömma att den stora majoriteten här är förbannade på fundamentalisterna. Om det betyder något för dem att jag bor kvar tycker jag att det är viktigt att jag också gör det, säger hon.

”Feminister blir misstänkliggjorda”

Den före detta vänsterpartisten Zeliha Dagli som även grundat nätverket ”Förortsfeminism” har länge beskrivit en liknande bild av Järva-området, där självutnämnda moralpoliser tagit en allt större plats och försöker kontrollera kvinnorna. Enligt henne blev feminister i området misstänkliggjorda.

Någon har skrivit hora på en affisch med en kvinnlig nattvandrare. Foto: SVT

– Det gick rykten om att vi ville ta bort kvinnors slöjor, att vi svartmålade samhället, att vi inte var bra och anständiga kvinnor och att vi ville försvenska alla kvinnor. Personer sa till mig att jag inte skulle skriva om Husby och min omgivning började varna mig. De sa att jag skulle akta mig och då kändes det inte så tryggt längre.

Flyttat till innerstan

Zehlia Dagli säger att hon vill bo i ett sekulärt samhälle med mänskliga rättigheter. Hon tycker inte att det ser ut så i Husby längre och efter flera år i stadsdelen bestämde hon sig för att flytta till innerstan.

– Jag passade inte in i normen och traditionen. Jag hade inget syfte att leva på det sättet och jag vill leva som alla andra.

Zeliha Dagli lämnade Tensta för innerstan. Foto: SVT

Hur trivs du i stan?

– Bra, jag känner mig lugn åtminstone och inte kontrollerad. Ingen bryr sig om hur jag klär mig eller vilka jag personer jag pratar med.

Kan man säga att du gett upp?

– Nästan, men inte helt. Jag är positiv då jag vet att det är många som är intresserade av dessa frågor. Om det blir tryggare så kan jag flytta tillbaka imorgon, då finns det inget som hindrar mig, säger Zeliha Dagli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mansdominansen i förorten

Mer i ämnet