Foto: Jonas Ekströmer/TT

Karolinska inför visselblåsar-funktion

Publicerad

För att göra det lättare för personalen att berätta om missförhållanden på sjukhuset inför nu Karolinska universitetssjukhuset en whistleblowerfunktion. Medarbetare nu anonymt kunna ge information kring oegentligheter i verksamheten.

ABC berättade tidigare i veckan om hur en divisionschef på Karolinska universitetssjukhuset föreläst för anställda om sjukhusets underskott och då meddelat att anledning till att informationen kommer sent skulle vara valet.

Både sjukhusledningen och landstingsdirektören dementerade att valet skulle ha någon påverkan på den ekonomiska redovisningen. Även divisionschefen framhöll senare att det hela handlat om ett missförstånd.

Karolinskas budgetunderskott

Ska kunna berätta om missförhållanden

Med anledning av rapporteringen berättar nu hälso-och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) att Karolinska ska inrätta en funktion där medarbetare kan berätta om missförhållanden och oegentligheter på sjukhuset.

– Karolinska universitetssjukhuset kommer att inrätta en whistleblowerfunktion. Sjukhusdirektören tar öppenhetsfrågorna på stort allvar, och för honom är det självklart att slå vakt om visselblåsares rättigheter. Jag har stort förtroende för hans arbete och stöttar honom helt i ambitionen att säkerställa ett öppet arbetsklimat, säger Anna Starbrink.

Sjukhusdirektören Melvin Samson och Anna Starbrink har efter ABC:s inslag varit i kontakt och kommit fram till att sjukhuset behöver en funktion för visselblåsare.

Oklart hur det ska gå till

Det är ännu oklart om personalen kommer att kunna skicka in sina berättelser via en elektronisk tjänst, eller muntligt via en extern aktör. Inte heller är det bestämt när den ska vara igång.

Med tanke på de stora besparingar och omorganisationer som Karolinska universitetssjukhuset just nu går igenom upprättas även en telefonlinje dit oroliga patienter kan ringa. Denna linje ska vara igång senast den 23 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karolinskas budgetunderskott

Mer i ämnet