-Vi vill titta på patientsäkerheten och vi vill gärna se någon slags riskbedömning för patienterna, och konsekvensbeskrivning, säger Ann Fagerlind, utredare vid Ivo. Foto: SVT

Karolinska sjukhuset varslar färre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset i Stockholms län varslar betydligt färre än vad som tidigare sagts.

I det andra varsel som sjukhuset lade i november meddelades det att 600 tjänster – 250 läkare och 350 undersköterskor – skulle bort. Nu har detta varsel minskat till att omfatta 266 tjänster, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har i veckan gått igenom alla verksamheter, och vad de har för behov och deras uppdrag. Vi räknar med att det blir 109 läkare och 157 undersköterskor, så det är mycket mindre, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga till tidningen.

Orsaken till varslen är dålig ekonomi. Förra året gjorde sjukhuset ett underskott på 1,9 miljarder kronor, jämfört med budget.

Av det första varslet som gällde 550 tjänster återstår i slutändan cirka 70 anställda som ska omplaceras eller sluta, samtidigt som antalet administrativa tjänster på sjukhuset har minskat med 300–400.

På frågan om det kommer något mer varsel, säger Björn Zoëga:

– Inte av vårdpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.