Nya Karolinska (NKS) har stora tekniska problem. Nu kräver Ivo en plan för hur teknikstrulet ska stoppas. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Karolinska: Teknikstrul inte dödsorsak

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte de tekniska problemen som var orsak till att en hjärtsjuk kvinna dog på Nya Karolinska i Solna veckan före jul. Det säger sjukhuset i sin interna utredning, rapporterar Svenska Dagbladet.

Händelsen är en av flera som har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som har inlett en granskning av universitetssjukhuset.

Ivo har kallat sjukhusledningen till ett möte i början av mars. Då måste Karolinska ha en plan på hur de tekniska problemen ska lösas. Annars kan Ivo hota med vite.

Nya Karolinska sjukhuset

Det var upprepade fel på larm och telefoner den natten när en 61-årig kvinna dog. Men sjukhuset anser inte att felen var avgörande för utgången.

– Vi ser inget uppenbart samband mellan dödsfallet och de tekniska bristerna. Men det är bra att Ivo nu får göra sin utredning om det uppstått en vårdskada eller varit risk för en vårdskada, säger chefsläkare Nina Nelson Follin till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet