I mars upptäckte amerikanska läkare vita suddiga fläckar i lungorna på kinesiska patienter som fått lunginflammation av coronaviruset. Foto: Mount Sinai Hospital/AP

Karolinskas forskare utreder behov av rehab efter corona

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av rehabilitering för människor som tillfrisknat från coronaviruset ska undersökas i en ny forskningsstudie på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Förhoppningen är att bland annat kunna fastställa om de skador på lungorna som har konstaterats på många patienters röntgenbilder kommer att läka bort.

– Vi vet egentligen ingenting alls om vad som kommer att bli bestående problem både i den akuta uppföljningen, kortare tid efter utskrivning och under längre tid, säger Judith Bruchfeld, överläkare och infektionsspecialist på Karolinska, till Sveriges Radio.

De patienter som varit svårast sjuka och som är i behov av rehabilitering ska få komma till en uppföljningsmottagning som är helt specialiserad på covid-19-patienter. Där ska de undersökas systematiskt utifrån standardiserade frågeformulär om både fysiskt och psykiskt mående.

Ingen platsbrist i början på maj

För två veckor sedan sa Björn Eriksson, sjukvårdsdirektör, att det inte var någon risk för platsbrist när de många covidpatienterna nu ska rehabiliteras. Nedan ser ni reportaget från då.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Älvsjömässan är omgjord till sjukhus men ännu har inga patienter flyttat in. Foto: Anders Wiklund/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer