C och KD: Öka det nationella ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet och Kristdemokraterna menar att staten bör ska ta ett större ansvar för att komma tillrätta med bristen på AT-platser.

– SLL kan inte bära hela landets behov av AT-platser. Vi behöver utöka platserna utifrån vårt kompetensförsörjningsbehov och målet är att kontinuerligt öka antalet AT-platser. Sedan årsskiftet 2013 till 2014 har AT-platserna utökats med nästan 40 platser. Sedan 2012 har dessa ökat från 167 till dagens 237, säger personallandstingsrådet Peter Carpelan (M).

– Det är så klart problematiskt. Det är viktigt att det finns tillräckligt med både AT- och ST-läkare. Vi har satsat mycket på ST, men AT får inte glömmas bort, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Brist på AT-platser

Vill minska länsvården

Centerpartiet vill se att staten ska ta ansvar för att åtgärda bristen på AT-tjänster.

”I dag fungerar det inte bra. Vi vill se en nationell samordning på området. Ansvaret bör inte ligga på region och landsting”, skriver Centerpartiet i ett twitterinlägg till SVT Nyheter Stockholm.

Ella Bohlin är inne på samma linje. Hon menar att det skulle fungera bättre med en och samma huvudman.

– KD vill ha ökat nationellt ansvar på sjukhusvården. Landstinget ska minska länsvården och i stället ha en nationell sjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på AT-platser

Mer i ämnet