På Stockholms universitet går produktionen av handsprit på högvarv. Foto: SVT/Kazhal Mohammadi

Kemister på Stockholms universitet gör handsprit till sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

När bristen på sjukvårdsmateriel började bli uppenbar samlade kemisterna på Stockholms universitet in skyddsutrustning och handsprit i pumpflaskor som skickades till Danderyds sjukhus. Snart var tillverkningen av egen handsprit igång.

Kemisterna reagerade på att det är brist på viktigt material i Stockholms sjukvård i spåren av corona-pandemin. De kontaktade Danderyds sjukhus och frågade vad de behövde. Det som saknades var skyddsutrustning och handsprit. Alla naturvetenskapliga institutioner började samla in det de hade i form av skyddsglasögon, förkläden och färdig handsprit.

Dessutom tog kemisterna emot allt de kunde avvara av etanol, isopropanol, vätepreoxid, glycerol samt dunkar och flaskor för att kunna tillverka egen handsprit efter WHO:s recept.

Tidigare i veckan fick Danderyds sjukhus ta emot bland annat tre flyttlådor med handsprit på pumpflaskor, 200 förpackningar handskar, 40-50 ansiktsmasker, 200 munskydd och 30 liter egentillverkad handsprit. Lokalvårdare samlar också ihop pumpflaskor från det nu övergivna universitetet för att skicka till sjukvården.

Handspritstillverkningen sprider sig

Stockholms universitets initiativ sprider sig nu i landet och i världen. Labb utomlands har hört av sig och sagt att de också ska skänka utrustning till vården, och högskolor och universitet i landet gör sig redo att producera handsprit.

– Flera universitet förbereder för att kunna producera handsprit. Man jagar sina regioner och försöker komma i kontakt med Socialstyrelsen för att få ett ok att sätta igång. Ett gemensamt ok för lärosätena skulle verkligen göra skillnad, säger forskningsingenjör Hanna Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet