Pojkarna hittades på Norra begravningsplatsen i Solna. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Båda männen som misstänks ha kidnappat och våldtagit pojkar häktade

Uppdaterad
Publicerad

Två pojkar hittades skadade och avklädda på en kyrkogård i Solna i helgen. De misstänks ha blivit kidnappade och misshandlade. Under onsdagen häktades ytterligare en misstänkt man.

– Jag anser att bevisningen är stark och att det har gått till så som målsäganden förklarat, säger Andres Tordai kammaråklagare till SVT.

En man är häktad sedan tidigare på tisdagen. De båda männen häktades på sannolika skäl och är misstänkta för människorov, grov misshandel, våldtäkt och grovt rån.

Enligt uppgifter till SVT Stockholm ska ungdomarna inte känna de misstänkta gärningsmännen utan har dragits in på kyrkogården och därefter knivhuggits i benen för att försvåra för brottsoffren att springa därifrån.

– Jag kan bekräfta att bägge offren har blivit knivhuggna i benen, säger kammaråklagare Anders Tordai till SVT Stockholm.

Nu börjar ett intensivt arbete att hålla förhör, gå igenom teknisk bevisning bland annat föremål som beslagtagits förklarar kammaråklagare Anders Tordai som håller i fallet.

Har dömts tidigare

Enligt uppgifter till TT har de misstänkta männen i Solna en lång historia av kriminalitet och ungdomsbrott bakom sig. En av dem dömdes förra året för att som 15-åring ha slagit sönder fönster till en skola i ett försök att stjäla. Redan som tolvåring var han misstänkt för rån och misshandel och han omhändertogs då enligt LVU.

Den andre mannen, som är något år äldre än sin misstänkte medbrottsling, väntade på att avtjäna ett fängelsestraff på ett och ett halvt år för en mordbrand mot en bilfirma. Nu är han misstänkt för ännu ett grovt brott. Han har också dömts för stölder, trafik- och narkotikabrott sedan han var 16 år gammal.

Båda männen förnekar brott.

Pojkar fördes till sjukhus

Pojkarna, som är i 16-årsåldern, misshandlades med tillhyggen under flera timmar, hotades och tvingades klä av sig.

Vid niotiden på söndagsmorgonen lyckades pojkarna få kontakt med en förbipasserande på kyrkogården som hjälpte dem att kontakta polisen.

– De har blivit av med sina kläder och utsatta för våld. Det verkar ha pågått under större delen av natten, från midnatt till ungefär klockan åtta på morgonen, säger Tordai.

De misstänkta männen greps kort därefter när de försökte fly från polisen.

Pojkarna fördes till sjukhus efter misshandeln, men var talbara och vid medvetande när polisen kom till platsen.

– De skadades fysiskt men hur läget är nu vet jag inte eftersom jag inte tagit del av journalanteckningar idag, säger Tordai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.