Plastpåsens öppning var inlindad med flera lager silvertejp. Inuti fanns en svart plastsäck och en röd kudde. På bilden ses påsen under en filt. Foto: Polisen

Kidnappades vid Blocket-affär – kvinna döms till åtta års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan lade upp sin soffa på köp- och säljsajten Blocket och kidnappades när hon öppnade dörren för två spekulanter. I en plastsäck fördes hon fastbunden ut i skogen där hon lämnades för att dö. Nu döms en 20-årig kvinna till åtta års fängelse. En 24-årig man, den misstänktes kumpan, bedöms vara psykiskt sjuk och inväntar fortfarande sin dom efter uppföljande utredning.

Vid lunchtid, måndagen den femte februari, knackar det på kvinnans dörr. Två personer har intresserat sig för den soffa hon lagt ut på Blocket, och en affär ska genomföras.

Här syns kvinnan, tillsammans med den misstänkte kumpanen, på en bensinmacks övervakningskamera. Foto: Polisen

Väl inne i kvinnans bostad, på Östermalm i Stockholm, hotas, skenavrättas, misshandlas och drogas kvinnan. Hon förs bort och pressas att lämna ut sina kontouppgifter. Efter att paret lyckats ta ut pengar från kvinnans konto, 39 000 kronor, lämnas hon i en plastsäck på en landsväg i Norrtälje.

Där lämnas hon för att dö.

– Hon lämnas där med fötterna och händerna bundna med buntband, säger åklagare Lucas Eriksson.

Lyckas ta sig loss – vandrar i minus tre grader

Men hon lyckas komma loss. Under tiden hennes händer binds ihop, ser hon till att hålla armarna isär för att skapa ett mellanrum som hon senare använder för att lirka sig ur.

– Hon hade spänt armarna så hon kunde tråckla sig ur buntbanden, säger åklagare Lucas Eriksson.

Hon kommer ur säcken och vandrar sedan flera kilometer längs en landsväg, tills hon får hjälp. Den dagen är det minus tre grader.

– Hon har traskat i ungefär tre kilometer innan hon får hjälp, där kom det en bil med några som var där för att se till sina blommor, säger åklagare Lucas Eriksson.

Till höger i bild har den misstänkte mannen fångats på bild vid en bankomat. Till vänster syns två masker som polisen tagit i beslag. Foto: Polisen

Parets färd, med kvinnan liggandes i deras bagageutrymme, fångas på en rad övervakningsfilmer som finns med i polisens förundersökning. Från en bensinmack syns bilen åka förbi mot landsvägen där kvinnan senare dumpas. Paret syns också tydligt på bild när de inhandlar plastkasse, masker, buntband och handskar. Från bankomaten, där 39 000 kronor togs ut från kvinnans konto, har mannen maskerat sitt ansikte.

Bilen fångas på bensinmackens övervakningskamera. Foto: Polisen

– Han säger att det inte är han. Jag påstår att det är han. Det finns ingenting som tyder på att det skulle kunna vara någon annan, säger åklagare Lucas Eriksson.

Hur ser du på domen som föll mot kvinnan i dag?

– Tingsrätten har dömt för det jag åtalade för. Jag har ingenting att vara missnöjd med, säger åklagare Lucas Eriksson.

Vad har varit den viktigaste bevisningen?

– Den viktigaste bevisningen fick vi fram genom att se vilket telefonnummer man hade ringt från till målsägande och berättat att man varit intresserad av hennes soffa. Det kontantkortet hade man köpt en påfyllnad till på en bensinstation, därifrån hittade vi övervakningsfilm som visade att mannen betalade påfyllnaden kontant, men sedan köpte han en Red bull med ett kontokort, och med tidsangivelsen så kunde vi se att det var den åtalade kvinnans kort, säger åklagare Lucas Eriksson.

Kvinnan döms till åtta års fängelse för försök till mord, rån och människorov. Utöver det ska kvinnan betala ett skadestånd på 335 885 kronor till den utsatta kvinnan.

– Hon anser att domen är felaktig och kommer att överklaga till hovrätten, säger den dömde kvinnans advokat, Carl Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.