Foto: Frida Claesson/SVT

Kirurgen på Sös om sparkraven: ”Patienter kan dö om de inte får vård i tid”

Uppdaterad
Publicerad

Den kirurgiska vårdavdelningen på Södersjukhuset väntas gå back med 35 miljoner kronor och hotas nu av sparkrav. Bristen på personal och den växande kön till operation riskerar redan patientsäkerheten menar överläkaren Susanne Ekelund.

– Det värsta är att vi måste stryka patienter som de facto kan dö om operationer inte utförs inom en snar framtid, säger hon.

Bemanningssjuksköterskor, övertid och hög sjukfrånvaro har satt press på ekonomin på den kirurgiska vårdavdelningen på Södersjukhuset.

I takt med att verksamheten ställt om till covidrelaterad vård, har sjukhuset också gått miste om intäkter de normalt får in på operationer. Nu ser kirurgen ut att gå back med 35 miljoner kronor för 2021.

Överläkaren: Orkar inte höra ordet ”spara” mer

– Jag vill operera så mycket det går, men jag vill inte samtidigt höra att jag måste spara. Jag orkar inte höra de orden en gång till, säger Susanne Ekelund, som är överläkare och sektionschef på kirurgen på Södersjukhuset.

Hon riktar också kritik mot finansregionsråd Irene Svenonius (M), när hon i  en replik i DN skrev att sjukhus som drivs av en privat aktör länge har haft bäst vårdkvalié och de mest nöjda medarbetarna.

– Det är klart att man som medarbetare blir nöjdare om man går från Södersjukhuset till andra sjukhuset där man tjänar 4000-8000 kronor mer i månaden. Och på vilket sätt har den vården bättre kvalité?

Svårt att beta av vårdkön

När pandemin är över är det dags att beta av de långa vårdköerna. Men det kan bli svårt när resurser saknas, menar Susanne Ekelund.

– Jag förstår inte att politikerna inte tar på sig ansvaret för ekonomin utan skyller ifrån sig på sjukhusledningen. Men ledningen har fått en budget att hålla sig till, och det är politikerna som sätter budgeten.

Region Stockholm gick 5,8 miljarder plus

Region Stockholm hade under 2020 en budget på 108 miljarder kronor och gjorde ett rekordöverskott på 5,8 miljarder kronor.

Irene Svenonius (M) har tidigare sagt till SVT att Region Stockholms miljardöverskott är en engångseffekt som inte kan användas i den dagliga driften.

I videon nedan från i oktober 2020 hör ni Irene Svenonius (M) och Aida Hadzialic (S) om hur budgetöverskottet bör användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.