Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Delade meningar om regionens överskott. Här får oppositionsregionrådet, Aida Hadzialic (S) och finanasregionrådet, Iréne Svenonius (M) ge sin syn på frågan. Foto: Frida Claesson/SVT

Region Stockholms resultat under coronaåret: Tre miljarder i överskott

Uppdaterad
Publicerad

Trots vikande biljettintäkter i kollektivtrafiken och ökade personalkostnader i vården ser Region Stockholm ut att gå med 3,3 miljarder i överskott 2020. Högre statsbidrag, fastighetsförsäljningar och lägre pensionskostnader har gett stora engångsintäkter.

– Bokslutet är dopat och är ett resultat av engångshändelser och handlar inte om kostnadsminskningar för 2021, säger Irene Svenonius (M) regionfinansråd.

Förra veckan presenterade den blågröna majoriteten sin budget för 2021. Budskapet var tydligt – det är en stram budget på grund av det kärva ekonomiska läget. Men samtidigt går Region Stockholm i år med flera miljarder i vinst. Hur går detta ihop?

– Tanken är att pengarna ska användas för att säkra sjukvård och kollektivtrafik kommande år och inför lågkonjuktur, säger Irene Svenonius.

Nedan hör ni Svenonius (M) uttala sig om den strama budgeten för 2021

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Irene Svenonius (M) svarar på om de extra pengarna till kollektivtrafiken verkligen räcker när SL väntas gå back fyra miljarder i år. Foto: Sandra Kjellström/SVT

S vill spendera pengarna

På grund av att SL:s biljettintäkter blivit betydligt lägre än beräknat och att personalen genom bland annat krislägesavtalet kostat mer under coronakrisen har man inför nästa år lagt flera stora investeringar på is. Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) menar att det under rådande pandemi inte ska sparas på vården.

– Plötsligt från ingenstans uppstår de här pengarna trots att Moderaterna påstått att det saknas resurser i regionen, säger hon.

Slutnotan för corona: 7,4 miljarder

Region Stockholms ekonomidirektör Katarina Holmgren säger i ett uttalande att man planerar att avsätta en del av överskottet för kommande år då man har svårt att veta hur coronan påverkar ekonomin framöver. Vidare meddelar hon att coronapandemin ser ut att ge Region Stockholm en merkostnad på 7,4 miljarder och att statsbidragen inte ser ut att räcka.

– Det ekonomiska läget är fortfarande tufft och vi måste fortsätta att hålla i, både i insatserna mot pandemin och i arbetet för att stärka Region Stockholms ekonomi. Därför är det också viktigt att staten håller sina löften om en rimlig kompensation till regionerna och kommunerna för effekterna av pandemin och där är vi inte nu, säger Katarina Holmgren i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer