Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se finansregionrådet Irene Svenonius (M) berätta om beredskapen inom vården inför en eventuell andra våg av coronasmitta under hösten. Foto: SVT

Svenonius (M): ”Ska förse vårdpersonalen med psykologiskt stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ser ut att öka i Stockholm. Men Regionen står väl rustad inför en eventuell andra våg – även om det aldrig går att slappna av. Det säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) när hon gästar SVT Nyheter Stockholms studio för att berätta om beredskapen inför hösten.

Irene Svenonius säger sig ha lärt sig mycket av den tuffa våren med kraftig smittspridning i Stockholmsområdet.

– Det är viktigt att vi testar alla som har misstänkt smitta och att vi aktivt smittspårar, säger hon.

Vårdpersonalen, som har fått slita hårt sedan viruset fick fäste Sverige i våras, ska erbjudas stöd för att orka med under hösten. Bland annat genom psykologiskt stöd. Men något extra i lönekuvertet kan finansregionrådet inte lova.

– Det sker ju via de normala löneförhandlingarna mellan chefer och medarbetare. Men vi är otroligt glada över alla anställda och att vi lyckas attrahera fler som vill jobba inom vården, säger hon.

Inget besked om hushållskarantän

Hon vill inte gå in på om det kan bli aktuellt med ytterligare restriktioner för stockholmarna. Förra veckan sa sjukvårdsdirektör Björn Eriksson att det kan bli aktuellt med hushållskarantän för att bromsa smittspridningen, men det vill inte Irene Svenonius uttala sig om.

– Det där är en fråga som Smittskydd Stockholm avgör tillsammans med Folkhälsomyndigheten, om man ska isolera de vuxna i familjer där man har en smitta. Och det har man ännu inte tagit ställning till, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer