Elsa Kroze och Lovisa Karlström har märkt av att det blivit svårare att hålla avstånd på tunnelbanan på morgonen under hösten. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Oro över trängsel när kollektivresandet ökar

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna varnar för att smittspridningen ser ut att ta fart igen i Stockholm. Samtidigt har resandet i kollektivtrafiken ökat de senaste veckorna och många resenärer vittnar nu om trängsel under rusningstimmarna.

– På morgnarna står man så tätt tillsammans att man nuddar varandra. Det är inte bra, säger pendlaren Lovisa Karlström.

Efter en lång period av nedåtgående smittspridning verkar nu den positiva trenden vara bruten i Stockholm. Förra veckan var 2,2 procent av de som testades för covid-19 i länet positiva och myndigheterna varnar nu för tecken på att smittan ökar.

Parallellt har även trängseln i kollektivtrafiken ökat. Enligt data från SL har antalet trafikanter nu ökat betydligt jämfört med tidigare under pandemin.

– Resandet ligger på en högre nivå än i somras. Trängseln har helt säkert också ökat, men vi vet inte med hur mycket, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Plankning bakom ökad trängsel

Totalt ligger kollektivresandet nu på 60 procent jämfört med antalet resenärer innan pandemin slog till. Pendlarna blir fler i alla trafikslag, men bussarna är särskilt drabbade. Enligt SL beror en stor del av ökningen på att många passar på att planka nu när påstigning sker genom bakdörrarna, utan biljettkontroll.

– Vi vet att fuskåkandet i sig bidrar till att fler reser. I innerstan är det till exempel många som hoppar på fyrans buss och åker en eller två hållplatser, när de under normala omständigheter istället skulle promenerat den sträckan, säger Claes Keisu.

”Rädslan är borta”

Och många resenärer vittnar nu om att trängseln under rusningstid ökat under hösten.

– Den senaste tiden har människor börjat få tillbaka förtroendet och rädslan är borta. Och då börjar människor åka igen, säger bussresenären Sala Bouser.

Hör fler röster från kollektivtrafiken i klippet ovan.

  • Antalet spärrpassager i tunnelbanan och pendeln ligger i dag på cirka 55 procent jämfört med samma period förra året.
  • Det kan jämföras med till exempel vecka 19 i maj, då motsvarande siffra var 38 procent.
  • Totalt ligger nu resandet i kollektivtrafiken på 60 procent jämfört med ett normalår.
  • Mest ökar resandet och trängseln inom busstrafiken. Fuskåkning tros ligga bakom.
  • Under augusti gjordes 80.654 biljettkontroller, vilka resulterade i 3.416 tilläggsavgifter.
  • Samma månad i fjol gjordes hela 413.930 kontroller, med 2.515 tilläggsavgifter. Man upptäckte alltså cirka 900 fler fuskåkare i år, trots att det gjordes cirka fem gånger fler kontroller 2019.
  • Den mest drabbade busslinjen i länet tros vara blåbuss 179, på sträckan mellan Kista och Rinkeby.
  • Där rapporteras cirka 350-400 trängseltilfällen per vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet