Hör oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) kritik mot vårdvalen och svaret från vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M). Foto: SVT och TT

S: ”Moderaterna i Region Stockholm för en livsfarlig politik”

Uppdaterad
Publicerad

Innan coronapandemin slog till varslade Karolinska universitetssjukhuset flera hundra tjänster. Och trots att mycket vård ställts in under pandemin och en stor vårdskuld byggts upp så kan varslen fortfarande bli verklighet. Det upprör Socialdemokraterna.

– Moderaterna i Region Stockholm för en bokstavligt talat livsfarlig politik – 44 procent av patienterna i vårdkön får inte vård i tid enligt vårdgarantin, säger Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd.

Från början varslades 600 tjänster på Karolinska i Solna och Huddinge – 250 läkare och 350 undersköterskor. I februari meddelade sjukhuset att varslet minskat till att omfatta 266 tjänster. Socialdemokraterna menar att varslen på Karolinska inte skulle behöva bli verklighet med en annan politik.

– Med den stora vårdskuld som byggts upp behöver vi bättre bemanning på våra sjukhus, inte sämre. Man behöver prioritera de stora sjukhusen och låta de privata vårdmarknaderna stå tillbaka, säger Aida Hadzialic.

M: Sjukhusen vet bäst

Förhandlingarna om varslen på Karolinska pågår fortfarande, och sjukhuset bedömer att man är klar med arbetet med varselfrågan inom ett par veckor, enligt vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M).

Han slår ifrån sig oppositionens kritik och menar att det inte är politikerna i Region Stockholm som varslar utan sjukhusens ledning, och att sjukhusen själva är bäst på att bedöma vilken bemanning de behöver.

– Om det uppstår någon längre vårdkö inom till exempel hjärtsjukdomar behöver man kanske en speciell kompetens på just det området under en övergångstid. Så det handlar om hur mixen av kompetens på sjukhusen ser ut, säger Tobias Nässén och fortsätter:

– Det löser professionen på sjukhusen bäst. Var exakt på sjukhusen som människor ska arbeta kan inte politikerna peka ut, säger Tobias Nässén.

S: Kanske dags lämna över makten

Men enligt oppositionsregionrådet Aida Hadzialic är nedskärningarna på sjukhusen i Region Stockholm en direkt konsekvens av Moderaternas budget.

– Det går att stärka kapaciteten på sjukhusen genom omprioriteringar. Om Moderaterna tycker att de är så maktlösa att de inte kan göra det så är det kanske dags för finansregionrådet Irene Svenonius att lämna över makten till någon annan, säger Aida Hadzialic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.