Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Irene Svenonius (M) svarar på om de extra pengarna till kollektivtrafiken verkligen räcker när SL väntas gå back fyra miljarder i år. Foto: Sandra Kjellström/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nästan två miljarder mer till vården föreslås i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Ingen skattehöjning och mer pengar till vård och kollektivtrafik – det är vad majoriteten i Region Stockholm föreslår i sitt budgetförslag.

I dag presenterade den politiska majoriteten i Region Stockholm, M, C, L, KD och MP, sitt budgetförslag för nästa år.

De enda nämnder som får mer pengar än tidigare år är hälso- och sjukvården samt kollektivtrafiken. Ingen annan nämnd får tillskott utan får klara sig på det de har 2020.

Pengar till vård och trafik

Majoriteten föreslår att 1,8 miljarder mer ska gå till hälso- och sjukvården. Bland annat är vårdcentralerna prioriterade. 323 miljoner ska gå till kollektivtrafiken.

SL-taxan ska höjas enligt tidigare plan, ingen ytterligare höjning görs.

Det föreslås ingen skattehöjning utan man vill att skattesatsen ligger kvar på 12,08 procent. För att få fram de nya miljarderna ska man effektivisera för att frigöra pengar.

Åtta beredningar och 126 politiska uppdrag upphör därför enligt förslaget. De vill effektivisera administrationen med 10 procent och sänka kostnader för lokaler och inköp. Man vill dessutom minska investeringarna med 25 procent, vilket innebär 32,8 miljarder.

– Investeringar i ett nytt signalsystem för pendeltågen för europeisk samkörbarhet är en sak som vi avbrutit och vi gör inte heller någon nybyggnad på Dalens sjukhus, säger finansregionråd Irene Svenonius (M).

Hela budgeten ligger på 113 miljarder.

SD kritiska mot budgeten

Sverigedemokraterna är kritiska till budgetförslaget som de menar kommer leda till längre väntetider och sämre sjukvård.

– Det är en svältbudget som knappt låter sjukvården hålla näsan ovanför vattenytan. Tillskotten täcker knappt de årliga pris- och lönekostnaderna för sjukhusvården och primärvården, säger Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Stockholm.

– För att ta oss ur vårdkrisen måste första steget vara att tillföra mer pengar till vårdverksamheterna. Andra steget är att se över och utveckla sjukvårdsystemet. Inget av detta sker, vilket kommer att vara ett hårt slag för de allra sjukaste patienterna, säger Gabriel Kroon,

I samband med att regeringen presenterade sin budget var Regions Stockholms majoritet missnöjda. Även Miljöpartiet vars partikamrater sitter i regeringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Miljö- och kollektivtrafikregionråd Tomas Eriksson (MP) och finansregionråd Irene Svenonius (M), som styr Region Stockholm tillsammans med C, L och KD, är nöjda med regeringens höstbudget – förutom när det gäller pengarna till kollektivtrafiken. Hur regionen ska kompensera för intäktsbortfallet ska de nu diskutera. Foto: Sandra Kjellström/Frida Claesson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer