Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra hur Kisanets 12-åriga bror fick henne att inse vad han upplevt och hör var Arsemas morbror hamna. Foto: SVT

Kisanet förlorade kontakten med sin familj: ”Kan inte må bra när de inte mår bra”

Publicerad

Ett tusental personer i Sverige söker hjälp hos Röda korset för att söka efter borttappade familjemedlemmar. Kisanet, 28, kom till Sverige ensam som artonåring och när kriget bröt ut i Tigray tappade hon kontakten med hela sin familj.

– Det var hemskt, den absolut värsta tiden, säger Kisanet Kiros.

I november 2020 startade inbördeskriget i Tigray, i norra Etiopien, efter en upptrappad konflikt mellan Tigrays lokala styre TPLF och regeringen.

Sedan dess har larmen från människorättsorganisationer avlöst varandra, gällande båda sidor. FN, Amnesty international och Human rights watch har alla rapporterat om sexuellt våld, brutala övergrepp, frihetsberövande och svält.

– Vi kunde inte kontakta familjen under långa perioder men läste alla nyheter. Man tänkte det värsta, säger Arsema Abraha, 20 år, som har släkt i provinsen.

Känner ignorans

Kisanet och Arsema beskriver att de hemma i Stockholm levde ett slags dubbelliv, där vardagen behövde pågå, samtidigt som tankarna var hos familjen.

– Det tar på en fysiskt och psykiskt. Vi har kämpat för att påverka från Sverige också, men blir helt ignorerade och då tar det på en ännu mer, säger Arsema.

Båda tjejerna har varit aktiva i den politiskt obundna föreningen Tigray relief Sweden. I nuläget är det vapenvila, men sjukvårdsbristen är stor och oroligheterna kvarstår.

– Vänner och familj har inget hopp, det kan börja när som helst, säger Kisanet.

I klippet: Hör Arsema och Kisanet om hur de hanterat oron med vardagen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.