Regeringsflyg angrep Tigrayprovinsens huvudstad Mekele i oktober i fjol. Enligt regeringen riktades detta angrepp den 20 oktober mot en vapenfabrik. Detta dementerades av de tigreanska rebellerna. Foto: AP Photo

Rapport: Omfattande krigsförbrytelser i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsstyrkor har begått systematiska och omfattande övergrepp mot civilbefolkningen i regionen Tigray i Etiopien. Brotten innefattar gruppvåldtäkter, mord och fördrivande av hundratusentals människor från sina hem. Detta enligt en ny rapport från Amnesty och Human Rights Watch.

I den gemensamma rapporten ”Vi ska utplåna er från det här landet” menar de båda människorättsorganisationerna att det handlar om krigsbrott och brott mot mänskligheten som pågått under en lång tid, utan att den etiopiska regeringen har ingripit. 

– Sedan november 2020 har amhariska tjänstemän och säkerhetsstyrkor deltagit i en skoningslös insats av etnisk rensning i syfte att driva iväg tigreaner i västra Tigray från deras hem, säger Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch.

I flera koordinerade kampanjer ska tiotusentals kvinnor, barn och äldre ha drivits från sina hem. Männen har fängslats och de som försökt fly ska ha skjutits.

Överlevde massaker

Överlevande berättar om ett tillfälle 17 januari 2021 då 60 personer radades upp vid en flod och sköts på nära håll. 

– Jag föll först när de sköt och jag såg också andra som träffades. De bakom mig föll över mig och skyddade mig, säger en 74-årig man som överlevde massakern, enligt rapporten.

I över ett år har Amnesty och Human Rights Watch intervjuat vittnen och samlat dokumentation om övergrepp.

En 27-årig kvinna från Tigray berättar att hon hotades och hånades när hon våldtogs av flera män.

– Ni är onda och vi renar ert blod, ska en milisman ha sagt under våldtäkten.

Hungersnöd efter blockad

Kriget i regionen Tigray inleddes den 3 november 2020 och alla inblandade parter har anklagats för övergrepp. Den etiopiska regeringen har kritiserats av omvärlden för att man under lång tid blockerat nödhjälp till Tigray, vilket skapat en omfattande hungersnöd.

– Etiopiska myndigheter har ihärdigt förnekat den fruktansvärda vidden av brotten som begåtts och misslyckats flagrant med att hantera dem, säger Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch.

Den 24 mars i år utlyste den etiopiska regeringen en ”humanitär vapenvila” och förklarade beslutet med att hjälp ska kunna komma fram till de som drabbats av hungersnöd. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.