Nato har genomgått sin största förändring på decennier. Efter Rysslands anfall mot Ukraina har alliansen stärkt sin försvars- och avskräckningsförmåga längs den östra flanken, ökat den militära närvaron och aktiverat försvarsplaner för att skydda medlemsländerna.
Ständig närvaro vid östgränsen
När Ryssland annekterade Krim 2014 lanserade Nato för första gången på decennier en ständig marknärvaro i Estland, Lettland, Litauen och Polen – länder som bedömdes mest troliga att attackeras av Ryssland. Multinationella, roterande stridsgrupper skickades dit i syfte att avskräcka Ryssland och försvara alliansens östra gräns.
Den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 förändrade läget ytterligare. Nato klassade då Ryssland som ”det mest betydande och direkta hotet” mot medlemsländernas säkerhet.
Det beslutades att utöka styrkorna ytterligare – fyra nya stridsgrupper sattes upp i Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien, en fördubbling av antalet marktrupper. I dag sträcker sig Natos militära närvaro längs Rysslands gräns från Östersjön i norr till Svarta havet i söder.
SVT:s analys av satellitbilder visar att åtminstone sex av dessa åtta militärbaser sedan dess har byggts ut.
Svenska soldater i försvar mot Ryssland
Utöver nya hangarer, ammunitionslager och förråd som syns på satellitbilderna har flera nya kaserner tillkommit.
I samband med den fullskaliga invasionen av Ukraina beslutade Natos medlemsländer att förstärka styrkorna i öst – från bataljon- till brigadstorlek, där behovet är som störst. Det innebär en ökning från omkring 1 000 till 5 000 soldater.
Ādaži militärbas i Lettland var först ut med att skala upp under förra året – och det var också där som svenska Nato-soldater fick sin första stationering utomlands.
Framtidens Nato – inte bara militärt
När Finland och Sverige gick med i Nato blev Östersjön ett gemensamt försvarsområde för alliansen.
Här har saboterade undervattenskablar, cyberattacker mot hamnar och den ryska skuggflottan visat att hoten i dag inte bara kommer med stridsvagnar.
Därför har Nato börjat tänka bredare. Förutom att bygga ut den militära närvaron har alliansen tagit fram sin första plan för modernisering av den digitala infrastrukturen och en strategi för att motverka hybridhot.