Tredelad bild. Till vänster: Europakarta med markeringar. Till höger: två flygfoton över flygplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Europas försvarsmur har vuxit sedan Rysslands krig i Ukraina – och fortsätter att växa. Foto: Grafik: Ida Hallman/SVT

Muren mot Ryssland – så växer Europas militära baser

Uppdaterad
Publicerad
SVT Verifierar ·

Sedan Rysslands anfall mot Ukraina – först 2014 och sedan igen 2022 – har Nato vuxit både i storlek och styrka.

Allt fler länder har anslutit sig, och militära baser runt om i Europa byggs ut i snabb takt.

SVT Verifierar har granskat satellitbilder för att kartlägga förändringarna – och på en plats håller en hel militärstad på att ta form.

Nato har genomgått sin största förändring på decennier. Efter Rysslands anfall mot Ukraina har alliansen stärkt sin försvars- och avskräckningsförmåga längs den östra flanken, ökat den militära närvaron och aktiverat försvarsplaner för att skydda medlemsländerna.

Ständig närvaro vid östgränsen

När Ryssland annekterade Krim 2014 lanserade Nato för första gången på decennier en ständig marknärvaro i Estland, Lettland, Litauen och Polen – länder som bedömdes mest troliga att attackeras av Ryssland. Multinationella, roterande stridsgrupper skickades dit i syfte att avskräcka Ryssland och försvara alliansens östra gräns.

Den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 förändrade läget ytterligare. Nato klassade då Ryssland som ”det mest betydande och direkta hotet” mot medlemsländernas säkerhet.

SVT Verifierar

Det beslutades att utöka styrkorna ytterligare – fyra nya stridsgrupper sattes upp i Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien, en fördubbling av antalet marktrupper. I dag sträcker sig Natos militära närvaro längs Rysslands gräns från Östersjön i norr till Svarta havet i söder.

De åtta militärbaserna i Europa där Nato inrättade multinationella roterande styrkor efter Rysslands krig mot Ukraina. Foto: Ida Hallman

SVT:s analys av satellitbilder visar att åtminstone sex av dessa åtta militärbaser sedan dess har byggts ut.

Svenska soldater i försvar mot Ryssland

Utöver nya hangarer, ammunitionslager och förråd som syns på satellitbilderna har flera nya kaserner tillkommit.

I samband med den fullskaliga invasionen av Ukraina beslutade Natos medlemsländer att förstärka styrkorna i öst – från bataljon- till brigadstorlek, där behovet är som störst. Det innebär en ökning från omkring 1 000 till 5 000 soldater.

Ādaži militärbas i Lettland var först ut med att skala upp under förra året – och det var också där som svenska Nato-soldater fick sin första stationering utomlands.

Framtidens Nato – inte bara militärt

När Finland och Sverige gick med i Nato blev Östersjön ett gemensamt försvarsområde för alliansen.

Här har saboterade undervattenskablar, cyberattacker mot hamnar och den ryska skuggflottan visat att hoten i dag inte bara kommer med stridsvagnar.

Därför har Nato börjat tänka bredare. Förutom att bygga ut den militära närvaron har alliansen tagit fram sin första plan för modernisering av den digitala infrastrukturen och en strategi för att motverka hybridhot.

Två svenska flaggor och en Natogflagga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför bildades Nato och vad gör den? Foto: Johan Nilsson/TT

Så gjorde vi granskningen

Koordinater till militära baser i östra Europa togs fram med hjälp av ChatGPT, baserat på öppet tillgänglig information om platser där det finns avtal mellan respektive land och Nato.

Koordinaterna verifierades i satellitverktyg som Google Earth Pro och Planet Labs. Därefter analyserades satellitbilder för att jämföra förändringar över tid.

För att styrka observationerna kompletterades analysen med information från officiella källor som bekräftar utbyggnader eller annan utveckling på de aktuella baserna.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet