Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Klart för att bygga polishus i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Inga byggföretag ville bygga polishuset i Rinkeby och det har blivit två år försenat, men nu är det klart för byggstart.

Efter flera års försening kan nu bygget av ett nytt polishus i Rinkeby starta. Länge kom inga anbud in från byggföretag, och det ledde till att slutdatum för upphandlingen förlängdes i flera omgångar.

Enligt källor till SVT Nyheter ansåg flera byggföretag att det var problematiskt och för farligt att bygga i Rinkeby, både med tanke på stöldrisk och hot. Men nu har NCC tagit jobbet och polishuset beräknas stå klart hösten 2019, två år försenat mot ursprungsplanerna.

Polishuset i Rinkeby

– Det nya polishuset i Rinkeby är efterlängtat och det är väldigt glädjande att vi nu har ett beslut på plats. Det här får en rad positiva effekter för Järvaområdet men framförallt ger det fler poliser i ett prioriterat område och en ökad närhet mellan poliser och medborgare, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd, i ett pressmeddelande.

Stationen i Kista ska stänga

Samtidigt som man väntat i två år på ett nytt polishus i Rinkeby så kommer den sista polisstationen runt Järva att stänga. Verksamheten vid polishuset i Kista flyttas till Solna nu i slutet av juni. Det innebär att det inte kommer finnas någon polisstation alls vid Järvafältet under minst två år.

I Rinkeby stängdes den gamla stationen 2014 och ett år senare togs beslut att bygga en ny station med plats för 240 poliser. Stationen ska ligga i en fastighet i närheten av centrum som tidigare inrymt ett ålderdomshem som ägs av allmännyttiga Familjebostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Rinkeby

Mer i ämnet