Klassiska Alliansstyret i Solna har en osäker framtid efter onsdagsräkningens resultat. Foto: SVT

V kniper mandat från KD i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Solna tappar ett mandat, och förlorar därmed majoriteten. Det visar preliminära sluträkningen från Valmyndighetens hemsida.

Vänsterpartiet i Solna tar ytterligare ett mandat efter onsdagsräkningen. Kristdemokraterna förlorar därmed ett mandat och Bergshamrapartiet har förlorat sitt enda.

Solnapartiet kan ta ett mandat

Inom kort ska 1 108 röster som finns i gruppen ”övriga röster” räknas. Inom den kategorin ingår bland annat Solnapartiet, som kan knipa ett mandat i kommunfullmäktige om de får majoriteten av rösterna.

Om Solnapartiet får 1033 av de 1 108 ej ännu räknade ”övriga rösterna”, kommer partiet få ett mandat, enligt preliminära siffror.

Tvåprocentsspärr i små kommuner

I årets val krävs två procent av rösterna för att komma in i små kommuner med en valkrets. I de större kommunerna med mer än en valkrets krävs tre procent, liksom i landstinget. Solna kommun har en valkrets.

Antal mandat 2018:

M: 19 (-1)

C: 4 (+2)

L: 5 (-1)

KD: 2

30 mandat

S: 15 (+1)

V: 6 (+1)

MP: 5 (-3)

26 mandat

SD: 5

FI: 0

BEP: 0

Totalt: 61

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet