Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimatförändringarna gör att stockholmarna kommer att få räkna med allt blötare väder med fler skyfall och översvämningar säger klimatprofessorn Thorsten Mauritsen. Foto: Tomas Blideman/SVT

Forskaren om klimatförändringar i Stockholm: ”Varmare och blötare”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna med högre temperatur har lett till fler synliga effekter i Stockholm. En av dem är de allt kraftigare skyfallen, som leder till översvämning och hotar den viktiga dricksvattentäkten Mälaren – och frestar på de gamla avloppssystemen.

– Avloppssystemen är gamla och inte anpassade efter dagens klimat, säger klimatprofessorn Thorsten Mauritsen.

På senare år har det allt mer extrema vädret ställt krav på beredskapen i Stockholm. Flera anpassningar har gjorts för att möta klimatförändringarna.

– Redan nu ser vi att klimatförändringarna har lett till att skyfallen ökat. Skyfallen leder i sin tur till översvämningar, säger klimatprofessorn Thorsten Mauritsen.

Klimatförändringar i Sverige

Tunnelbanan förbereds för översvämning

Det nya fuktigare klimatet har lett till fler intensiva skyfall som översvämmat hela bostadsområden och tunnelbanesystemet. SL har vidtagit en rad åtgärder och vid Gamla Stans tunnelbanestation har man till exempel installerat pumpgropar för att leda bort vattnet.

Södertälje kommun har identifierat vilka områden som kan drabbas vid häftiga skyfall. I analysen pekas ut mindre känslig mark, med naturliga lågpunkter, som kan bli översvämmade vid en extremsituation utan större skada. I Stockholm fungerar Rålambshovsparken på samma sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet