Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den första avbördningsluckan i den nya Victoriaslussen öppnades för första gången i mitten på januari för att sänka vattennivån i Mälaren. Magnus Tengblad, samordnande byggledare på Stockholms stad, svarar på frågor om översvämningsrisken. Foto: Tommy Bergman/SVT

Nya Slussen ska hindra att Mälaren svämmar över

Uppdaterad
Publicerad

För att hindra översvämningar i Mälaren och därmed säkra dricksvattnet för fler än två miljoner människor har den nya Victoriaslussen betydligt högre kapacitet än de tidigare slussarna vid Slussen i centrala Stockholm.

– Det har varit en oacceptabelt hög risk för översvämning i Mälaren, säger Magnus Tengblad som är samordnande byggledare på Stockholms stad.

Med förväntat stigande vattennivåer och fler kraftiga skyfall framöver har det funnits ett behov av att i framtiden kunna släppa ut mer vatten från Mälaren till Saltsjön vid Slussen för att undvika översvämningar.

I dagarna öppnades den första avbördningsluckan i Victoriaslussen och när hela den nya slussen står klar i slutet av 2024 kommer man kunna släppa ut 1 400 kubikmeter vatten per sekund.

Ska även gynna djurlivet

Men det handlar inte bara om att skydda dricksvatten och infrastruktur runt Mälaren, med den nya slussen ska man kunna låta Mälaren variera mer i nivå.

– Under våren kan man låta Mälaren stiga något högre för att vissa våtmarker ska kunna bli blötlagda, vilket gynnar insekter, fåglar och fiskarnas lek, säger Magnus Tengblad.

I videon kan du höra mer om risken för översvämning i Mälaren, varför Mälarens vattennivå är så viktig och hur länge Mälaren är framtidssäkrad med den nya slussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.