Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vittnesmålen från lärarna – om våldet som anmälts till Arbetsmiljöverket. Foto: SVT/urklipp från anmälningar till Arbetsmiljöverket

Knivhot, järnrör och bett – SVT granskar elevvåldet mot lärare

Uppdaterad
Publicerad

En elev håller upp en vass kniv några centimeter från lärarens ansikte under en hemkunskapslektion. En annan lärare tvingas bära personlarm efter hot från vårdnadshavare. Vaktbolag patrullerar utanför skolan. SVT Stockholm har granskat de hot och det våld som drabbar lärare och annan skolpersonal i Stockholms län.

De senaste två åren har Arbetsmiljöverket tagit emot nästan 200 anmälningar från skolpersonal i Stockholms län, som vittnar om att de utsatts för hot och våld.

SVT Stockholm har gått igenom anmälningarna och 80 procent handlar om elevers hot och våld mot skolpersonal. En skola skriver att en pedagog bröt näsbenet efter en spark från en elev. I en annan anmälan berättas om en elev som skallade en elevassistent så att huvudet slog in i en betongvägg.

Anmälningarna har fördubblats

Under tio års tid har anmälningarna om hot och våld i grundskolan fördubblats i Sverige, men Arbetsmiljöverket befarar att det finns ett mörkertal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anmälningarna från Arbetsmiljöverket som SVT gått igenom kommer från ett 100-tal grundskolor i Stockholms län.

Så gjordes undersökningen

Vi har gått igenom anmälningarna till Arbetsmiljöverket gällande allvarligt hot och våld i Stockholms läns grundskolor från 2021 till och med november 2022. Anmälningarna kommer från ett 100-tal skolor i länet.

  • I 196 av anmälningarna vittnar lärare och annan skolpersonal om våld och hot.
  • Drygt 80 procent av dessa anmälningarna handlar om våld och hot från elever.

I flera anmälningar som handlar om hot och våld mot skolpersonal beskriver anmälaren att även elever drabbats.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.