Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline hamnade i chock efter anfallet. Hon fick hjälp av en kollega att dokumentera skadorna. Hör hennes berättelse i videon. Foto: Privat

Elev misshandlade Caroline: ”Tänkte att snart slutar jag andas”

Uppdaterad
Publicerad

Caroline försöker tillrättavisa och lugna ner en stökig elev. Det slutar med att han tar strypgrepp på henne. Hon är en av de lärare som vittnar om våldet och hoten som hon och hennes kollegor utsätts för.

I höstas när mellanstadieläraren Caroline höll en lektion för en årskurs fyra på en skola i Stockholm blev hon attackerad av en elev, vilket tidningen Läraren var först med att berätta.

I början hade Caroline ont och det var svårt att äta. Efter händelsen kom också mardrömmarna. Skolan erbjöd psykologhjälp, men enligt Caroline ville de tysta ner händelsen.

– De sa att det kan skapa oro och ge skolan dåligt rykte. 

Grundskolechefen: ”Inga kommentarer”

I ett mejl till SVT svarar grundskolechef Carina Hallqvist:

”Inga kommentarer på den frågan. Jag vill inte gå in på enskilda fall i detalj.”

Hon skriver också att de nu jobbar med en ny handlingsplan för att minska risken för hot och våld. 

Vad krävs för att minska risken för hot och våld?

– De elever som riskerar att bli våldsamma behöver mycket stöd och hjälp. För att skapa en trygg miljö behövs fler vuxna i klassrummet, säger läraren Caroline.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.