Var fjärde lärare har hotats av elever: ”Oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Fler än var fjärde högstadielärare har utsatts för hotfulla situationer av elever under de senaste två åren – och nästan lika många har utsatts för verbalt våld av en förälder. Det visar en ny rapport från Lärarförbundet.

– Det här är superallvarligt och oacceptabelt och påverkar såklart individerna – men också hela skolan, säger förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i SVT:s Morgonstudion.

Lärarförbundets rapport När tryggheten brister har undersökt förekomsten av hot och våld i högstadiet, gymnasiet och på vuxenutbildningar.

27 procent av lärarna på högstadiet svarar att hot och våld är ett ganska eller mycket stort problem på skolan. Resultatet visar också att det är de som är mest utsatta – både av elever och vårdnadshavare.

”Hot mot skolan som institution”

Trots att en majoritet av lärarna inte upplever sin arbetssituation som hotfull kan det för många av de som är drabbade vara en orsak till att man lämnar yrket, menar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand:

– Varje enskild lärare som utsätts är en lärare för mycket. Men vi jobbar också på samhällets uppdrag och när lärare utsätts för verbalt och fysiskt våld är det också hot och våld mot skolan som institution.

Vill stärka förebyggande arbetet

Förbundet efterfrågar politiskt ansvar och en likvärdig finansiering av skolan så att rektorer får mandat och resurser att agera förebyggande och mer aktivt mot hot och våld.

De vill också att rektorer och lärare ska omfattas av våld mot tjänsteman och att lärarens befogenheter tydliggörs i skollagen.

– Det är inte så att någon lärare vill agera fysiskt med eleverna men vi kan inte heller ha en situation där lärarna inte vet vad de får göra för det skapar en osäkerhet. Och osäkra och otrygga lärare ger också osäkra och otrygga elever, säger Johanna Jaara Åstrand.

– Jag hoppas att vi inte hamnar i en situation där lärare ska behöva lära sig att hantera hot och våld – det ska bara bort.

Svar ur rapporten

Lärare i grundskolans årskurs 7-9

  • 27 procent svarar att hot och våld är ett ganska eller mycket stort problem på skolan
  • 42 procent svarar att de flera gånger har varit utsatta för verbalt våld under de senaste två åren
  • 28 procent svarar att de flera gånger har blivit utsatta för hotfulla situationer under de senaste två åren
  • 23 procent svarar att de har varit utsatta för verbalt våld från vårdnadshavare minst en gång under de senaste två åren

Lärare i gymnasieskolan

  • 15 procent svarar att hot och våld är ett ganska eller mycket stort problem på skolan
  • 15 procent svarar att de flera gånger har varit utsatta för verbalt våld under de senaste två åren
  • 10 procent svarar att de flera gånger har blivit utsatta för hotfulla situationer under de senaste två åren
  • 17 procent svarar att de har varit utsatta för verbalt våld från vårdnadshavare minst en gång under de senaste två åren

Källa: Lärarförbundets rapport När tryggheten brister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.