Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fackförbundet Kommunal varslar om strejk för 5 000 personer. I Stockholms län arbetar många av de inom sjukvården och skolor. Totalt kan 550 000 medlemmar i Kommunal komma att beröras om det skulle bli en långvarig konflikt. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kommunal varslar om strejk – flera sjukhus i Stockholms län berörs

Uppdaterad
Publicerad

Skolor, förskolor och sjukhus är några av de verksamheter i Stockholms län som kan komma att beröras när Kommunal varslar om strejk. Totalt i hela landet arbetar runt 550 000 personer inom avtalsområdena.

Förhandlingarna har strandat med arbetsgivarorganisationerna Sobona och SKR, Sveriges kommuner och regioner. Nu varslar fackförbundet Kommunal om strejk 18 april.

På Capio St Görans sjukhus, Danderyds sjukhus AB, Södertälje sjukhus AB handlar det bland annat om personal som steriltekniker, undersköterska/sjukvårdsbiträde, vaktmästare.

500 personer kan tas ut i strejk i Stockholmsområdet

I Upplands Väsby kommun berörs äldreomsorgen. Även Botkyrka kommun berörs och omfattar alla inom Kommunals avtalsområde med SKR i kommunen. På skolor och förskolor i flera kommuner handlar det till stora delar om kökspersonal och lokalvårdare.

– Sist vi la ett sånt här stort varsel var 2003, säger Zandra Michal som är ordförande för Kommunal Stockholms län.

Strejken omfattar mer än 5 000 medlemmar men cirka 550 000 personer arbetar inom de aktuella avtalsområdena. Varslet innebär också mertids-, övertids- och nyanställningsblockad.

Strejken bryter ut den 18 april om ingen uppgörelse nåtts innan dess.

Här kan det bli strejk

Botkyrka kommun

Huddinge kommun

Nynäshamns kommun

Salems kommun

Stockholms stad

Södertälje kommun

Upplands Väsby kommun

Källa: Kommunal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.