Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommuntoppens svar på SVT:s uppgifter: ”Hade kunnat jobba förebyggande om vi fått veta tidigare” Foto: Ellen Pan/SVT

Skarp kritik mot polisen efter SVT:s avslöjande: ”Anmärkningsvärt”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avslöjade SVT Nyheter att brottslighet kunnat pågå i flera år på ett hotell i Hallonbergen centrum. Nu medger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs stad, att han inte kände till problemen.

– Det är klart att man har hört rykten om hotellet, men inte den här omfattningen. Att det har fått pågå så här länge är oförsvarbart, säger han.

Hotell Sundbyberg har huserat i ett höghus i Hallonbergens centrum i många år. Det är ett av flera hotell runtom i Stockholm som pekas ut av polis, där brottslighet tillåtits pågå under lång tid trots ägarnas vetskap. Blåljuspersonal har behövt rycka ut till hotellet över 160 gånger de senaste två åren, enligt en tingsrättsdom.

– Hotelltillstånd utfärdas av polisen, så jag måste uttrycka kritik men också stor besvikelse över att man inte har jobbat hårdare med den här frågan, säger Peter Schilling (S).

Hotellen som används av kriminella

Han är även starkt kritisk till att polisen inte informerat kommunen om vidden av brottsligheten tidigare.

– Det är oansvarigt av polisen och anmärkningsvärt.

I samma byggnad som det här hotellet har kommunen ett LSS-boende och trygghetsboende för äldre. Känns det lämpligt?

– Det legitima samhället måste få finnas här. Vi måste ta tillbaka de här ställena och äga dem. Problemet är att det finns kriminella som man misslyckats med att få bort från människors vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellen som används av kriminella

Mer i ämnet