Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar polisens insatsledare Niclas Lundström hur det gick till när knarkcentralen avslöjades inne på hotellet. Foto: Polisens förundersökning/SVT

”Jag hör att de skriker aina, aina!” – Så avslöjades knarkcentralen inne på hotellet

Uppdaterad
Publicerad

En kväll i november 2022 går civilklädda poliser in på ett hotell norr om Stockholm. Plötsligt känner de en stark doft av cannabis från ett av rummen. Det kommer att bli upprinnelsen till en härva där hotellet varit spelplanen för omfattande narkotikahandel.

I flera veckor hade gärningsmännen kunnat agera ostört på Hotell Sundbyberg. I deras rum hittades ammunition, knivar, dyra märkesjackor, sedelbuntar och stora mängder narkotika – haschkakor, amfetamin, kokain, MDMA, tramadol och ketamin.

Här fastnar de kriminella på bild med några äldre damer – i samma hus ligger kommunens trygghetsboende för äldre. Foto: Polisen

På bilder från en av övervakningskamerorna kan man se hur narkotikahanteringen går till. Flera personer går in och ut med tunga väskor och fastnar också på bild med tre äldre damer. I samma hus ligger nämligen kommunens trygghetsboende för äldre.

Drog ut kamerasladden

Men gärningsmännen har också enligt polisen försvårat utredningen. En kamera som sitter utanför deras hotellrum visar hur någon drar ut sladden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här dras sladden ut till övervakningskameran utanför de kriminellas hotellrum Foto: Polisen

En receptionist har i förhör uppgett att hotellet inte alltid kontrollerar ID vid incheckning, att han inte hade koll på vilka som bodde i rummen och inte visste vad männen höll på med.

– Avsaknaden av kontroll på hotellet gör att brott kan ske. Jag har full förståelse för att det är en utmaning att driva verksamhet i utsatta områden, men det gäller att man har kontroll, säger polisen Niclas Lundström som ledde insatsen.

I maj 2023 dömdes flera av de inblandade till långa fängelsestraff.

SVT har sökt Hotell Sundbybergs ägare, men han har avböjt en intervju. Han har tidigare sagt att hotellet har ett ”mycket gott samarbete med polisen” och att man vidtagit de åtgärder som varit möjliga för att motverka brottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.