Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Stockholms reportrar checkar in på hotellet som omgärdats av brottslighet. Följ med in i videon. Foto: Ellen Pan/SVT

Här avslöjades narkotika- och sexhandel – så lätt checkar SVT:s reporter in på brottsbelastade hotellet

Uppdaterad
Publicerad

Ett hotell i Hallonbergen som varit plats för brottslighet i flera år kan fortsätta sin verksamhet trots att det är uppsagt från fastigheten. Samtidigt bryter hotellet mot sina egna säkerhetsregler. Ingen ber om att få se några ID-handlingar när SVT:s reporter checkar in.

De senaste två åren har polisen enligt en tingsrättsdom gjort över 160 utryckningar till Hotell Sundbyberg, bland annat på grund av narkotikaförsäljning, sexhandel och brand.

Sedan SVT:s första publicering om hotellet i februari 2023 har ytterligare två åtal väckts gällande sexköp och narkotikabrott som skett på hotellet.

Patrik Henriksson, operativ samordnare för lokalpolisen i Solna, uppfattar att situationen kring hotellet är oförändrad.

– Vi kan inte se att lägesbilden påverkats åt det negativa hållet men kan inte heller säga om det blivit lugnare.

”De ska lämna”

I maj 2022 slog Solna tingsrätt fast att hotellet måste lämna lokalerna efter klagomål om stök och misskötsel.

Hotellägaren har haft två olika hyresavtal med fastighetsägaren Balder rörande olika våningar. Den 28 februari genomförde Kronofogden en avhysning av våning tre, men övriga delar av lokalerna har fastighetsägaren inte kunnat avhysa från eftersom ärendet överklagats.

– Vi inväntar fortfarande besked från tingsrätten i den delen. De ska ju lämna men har inte gjort det, säger Eva Jonasson, presskommunikatör på Balder.

Hotellets ägare har tagit del av SVT:s frågor men avböjer att kommentera. Han har tidigare sagt att hotellet har ett ”mycket gott samarbete med polisen” och att att man vidtagit de åtgärder som varit möjliga för att motverka brottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.