Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) svarar om protesterna. Foto: Värmdö kommun/privat

Kommuntoppen om Värmdöprotesterna: ”Måste göra svåra vägval”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen genomfördes en manifestation av Värmdöbor som anser att kommunens styrande politiker brister i att kommunicera och samarbeta med medborgarna i en rad viktiga beslut. Kommunstyrelsens ordförande, Deshira Flankör (M), håller inte med.

– Skolfrågan har föregåtts av både dialoger och information, skriver hon i ett mejl till SVT.

Enligt Deshira Flankör (M) bottnar missnöjet i besluten, inte någon bristande medborgardialog.

– Missnöjet beror på att man inte gillar vårt beslut vilket jag har respekt för. Det är den tråkigare delen med att vara förtroendevald i en styrande majoritet när vi måste göra svåra vägval men vi gör de här förändringarna för att förbättra våra skolor och utbildningen till våra elever.

Försvarar nedläggningarna

Demonstranterna är starkt kritiska till planerna på nedläggning av Munkmoraskolan i Gustavsberg, sammanslagningar av förskolor samt nedläggning av högstadier på ö-skolorna på Runmarö, Möja och Svartsö, något de menar drabbar det lokala livet.

– I frågan om skärgårdsskolorna kan vi inte blunda för varje enskild elevs rätt till en bra utbildning bara för att frågan väcker motstånd utifrån andra perspektiv, skriver Deshira Flankör.

Konsthall till salu

Manifestationen handlade även om den planerade försäljningen av Gustavsbergs konsthall. Hittar kommunen ingen köpare ska konsthallen avvecklas. Detta hotar Värmdös kulturliv enligt motståndarna, men den oron delar inte Deshira Flankör som menar att det handlar om att ”prioritera kommunens kärnverksamhet”.

– Kommunen kommer oavsett vad att ha ett rikt kulturliv då vi har säkrat Porslinsmuseet genom samarbete med Nationalmuseet, vi har Artipelag och dess konsthall i kommunen och vi har ett helt kluster med konstnärer i Gustavsbergs hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.