Starta klippet för att se bilder från onsdagens manifestation. Foto: Värmdös samlade föräldraförening

Värmdöbor i ljusmanifestation mot kommunledningen: ”Vi sörjer dialogen”

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningar av skolor och privatisering av Gustavsbergs konsthall – på onsdagen visade Värmdöbor sitt missnöje med flera av kommunens planer. Demonstranterna menar att politikerna inte för tillräcklig dialog med dem och saknar försök att nå lösningar gemensamt med medborgarna.

– Vi tvingas in i en forcerad process, trots löften om medborgardialog, säger arrangören Pernilla Alexandersson.

Det var en utdragen manifestation som hölls utanför Värmdö kommunhus, från klockan 8 på morgonen till 21 på kvällen. Samtidigt hade kommunfullmäktige budgetmöte i byggnaden.

– Det är en sorgemanifestation för invånare över hela kommunen som upplever att vi inte blir lyssnade på, säger Pernilla Alexandersson, ordförande för föreningen Värmdös samlade föräldrar som anordnade manifestationen.

Olika politiska åsikter – samma kritik

Från början skulle manifestationen handla om kommunens planerade nedläggning av Munkmoraskolan i Gustavsberg, sammanslagningar av förskolor och förslaget om att slopa årskurserna 6-9 på ö-skolorna på Runmarö, Möja och Svartsö. Sedan anslöt Värmdöbor som menar att medborgardialogen har varit otillräcklig i andra frågor, som den planerade privatiseringen av konsthallen.

– Det här är en bred, partipolitiskt obunden grupp. Vår sak stärks av att man känner så här inom flera olika politiska frågor, säger Pernilla Alexandersson.

Hoppas på folkomröstningar

Arrangörerna samlar nu in namnunderskrifter inför kommunfullmäktiges nästa möte.

– Målet är 10 procent av invånarna så att vi kan tvinga fram folkomröstningar.

På mötet beslutades att frågan om nedläggning av högstadiet på ö-skolorna återremitteras, alltså skjuts upp för att utredas ytterligare. Det efter att S, V och SD som är emot förslaget fick stöd från två M-ledamöter och en L-ledamot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.