Många vill bli kompis med flyende från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som allt fler flyktingar söker sig från Ukraina till Sverige och Stockholm vill många länsbor bidra på olika sätt. En organisation som märkt av engagemanget är ”Kompis Sverige” som ser allt fler ansökningar om att bli vän med nyanlända.

Under flyktingvågen 2015 anmälde sig många etablerade svenskar till projektet ”Kompis Sverige”. Det är en ideell organisation som skapar möten mellan nyanlända och etablerade svenskar genom kompismatchning.

I dag står rekordmånga personer födda utomlands i kö för att få en vän i Stockholm och sedan kriget i Ukraina bröt ut märker organisationen bakom vänskapsprojektet redan en ökad vilja hos svenskarna att ställa upp som kompis.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

– Jag tror att många påminns om att människor behöver fly från sina länder och bygga upp ett nytt liv och då är det naturligt att man tänker på vad man själv kan göra, säger Johan Bäckström som är verksamhetschef på Kompis Sverige.

I videon träffar du Salma och Marie som berättar om deras första möte och kärleken vid första ögonkastet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet