Nu får Bostadsförmedlingen i uppdrag att hjälpa socialsekreterare att fylla i blanketter. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Svåra blanketter gör att färre får förturslägenhet

Publicerad

Blanketter som ska skickas mellan olika kontor i Stockholms stad är för krångliga. Det gör att exempelvis våldsutsatta kvinnor kan gå miste om lägenheter. Nu får Bostadsförmedlingen i uppdrag att hjälpa socialsekreterare att fylla i blanketterna.

Igår berättade SVT om Sara som flyttade in på ett skyddat boende för att undkomma sin våldsamma man. Trots att Stockholms stad tillhandahåller bostäder åt människor i kris har Sara inte fått någon hjälp med en mer permanent boendelösning. 

– Det finns brister i dag när det gäller att man ska lämna ett skyddat boende och få en mer varaktig boendesituation, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd.

Avslagna ansökningar

Ett sätt för våldsutsatta att snabbt få tag på ett boende är genom stadens förturslägenheter. Men 19 av 20 ansökningar om förturslägenhet avslås.

Peter Vesterholm.

– De politiskt beslutade riktlinjerna har förändrats vid två tillfällen de senaste två åren, det skulle kunna vara ett skäl till den utvecklingen, Peter Vesterholm, förmedlingschef vid Bostadsförmedlingen.

Komplicerade blanketter

Kriterierna för att få en förturslägenhet har skärpts vilket har lett till att blanketterna som Socialtjänsten fyller i har blivit mer komplicerade.

Bostadsförmedlingen har därför fått i uppdrag att hjälpa socialsekreterarna att fylla i blanketterna. På så vis kan fler få tillgång till en förturslägenhet.

– Vi ska försäkra oss om att vi får rätt uppgifter i de intyg som skrivs så att alla som bör få förtur verkligen kan få det, säger Peter Vesterholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer