Visa alla (5)
Visa alla (5)

Konkurs skapar vägkaos i Gladö Kvarn

Publicerad

Gladö Kvarn i Huddinge kommun har förvandlats från en idyll till byggarbetsplats, med stora gropar längs med vägarna. Många av de boende kan inte ens ta sig fram till sina fastigheter. Och företaget som kommunen anlitat för bygget, har övergett platsen.

Mitt i arbetet att bygga ut vägar, kommunalt vatten och avlopp i Gladö Kvarn så lämnade SIAAB, företaget som har utfört arbetet, in en ansökan om konkurs. Företaget försvann, men kvar lämnades uppgrävda vägar och jordhögar. 

– Dels är det estetiskt förjäkligt, men nu vet man inte hur lång tid det här kan ta. Hur ska man kunna leva med det här, vi har ju sophämtning och latrinhämtning som blir eftersatt, säger Ronny Medin som bor i området. 

Kommunen: Oklart när det blir färdigt

Det var tänkt att vägarbetena skulle vara färdiga straxt innan sommaren. Men nu vet varken kommunen, invånarna eller konkursförvaltaren hur lång tid arbetet skjuts fram. 

– Troligtvis så behöver vi upphandla en ny entreprenör som kommer få starta arbetet, så det kommer bli förseningar. Men vi jobbar på allt vad vi kan så det ska bli så lite obehag som möjligt för Gladöborna, säger Malin Danielsson (L), som har ansvar för samhällsbyggnadsfrågor i Huddinge kommun. 

Bedrövade Gladöbor

– Det är bedrövligt så som de har skött det. Det går ju varken att komma fram eller tillbaka, säger Harriet Medin, även hon bosatt i området. 

Enligt kommunen ska de värsta groparna i vägarna fyllas igen så snart som möjligt. Och trots att de boende ifrågasätter upphandlingen så säger man att inga fel har begåtts. 

Tittar man på företagens ekonomi innan man upphandlar? 

– Ja, det tittar vi alltid på innan vi gör en upphandling. Men i det här fallet hittade vi inga konstigheter, säger Malin Danielsson (L). 

SIAAB har valt att inte kommentera utan hänvisar istället till konkursförvaltaren. Och de menar att konkursen beror på att flera kommuner inte har betalat ut runt 50 miljoner till olika projekt och att Gladö Kvarn bara är ett av många arbeten som inte kommer kunna slutföras av företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer