Tidigare verk av Nathalie Djurberg och Hans Berg.

Baksidan av Kulturhuset ska lysas upp av konst

Publicerad

Det är en av staden absolut mest centrala platser men samtidigt rätt undanskymd, Brunkebergs torg. På söndag invigs där en ny plattform för konstinstallationer som ska visa skiftande konstprojekt, ”Next stop Brunkebergstorg”.

Det är på betongväggen på Kulturhusets baksida som det ska visas rörliga ljusinstallationer. Projektet kallas ”Next Stop Brunkebergstorg” och ska vara vad man kallar en semipermanent plats för rörlig bild och ljud i staden. Skiftande konstprojekt ska kunna visas där under en längre period.

Först ut är en film av konstnärersduon Nathalie Djurberg och Hans Berg som kommer att projiceras på betongväggen på Kulturhusets baksida i sex veckor.

– Rörlig konst i det offentliga rummet är ett utmärkt sätt att introducera samtidskonst för en publik som har svårt att hitta in i en konsthall. Med Nathalie Djurberg och Hans Berg på Brunkebergstorg lägger vi den konstnärliga ribban högt, och jag ser fram emot vad som kan komma i framtiden, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

”Next Stop Brunkebergstorg” är indelat i tre etapper, den första startar idag söndag, etapp två planeras till oktober-november och tredje etappen först till nästa vinter.

”Next Stop Brunkebergstorg”

Visa

Initiativet, ”Next Stop Brunkebergstorg”, genomförs i samarbete mellan Stockholm konst och Filmregion Stockholm-Mälardalen genom projektet Smart Kreativ Stad.

Smart Kreativ Stad är ett stadsutvecklingsprojekt i Stockholmsregionen 2015-2020 med fokus på rörlig bild och digitala medier.

Det första konstverket kommer att visas 29-januari-12 mars klockan 16-24.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer