Kontroversiellt pridetåg i Järva

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls en kritiserad prideparad i Järvaområdet. Initiativtagaren Jan Sjunnesson arbetar på den främlingsfientliga sajten Avpixlat. Pridetåget gick från Stockholmsförorten Tensta till Husby. Men manifestationen har mött motstånd.

Kritiker, som bland annat RFSL, menar att paraden var ett sätt för Sjunnesson att öka motsättningar mellan olika grupper. Att det handlar om en politisk strategi för att sätta mänskliga rättigheter, i det här fallet hbtq-frågan, och invandring mot varandra. I Husby hölls det samtidigt en antirasistisk demonstration.

Enligt källor med insyn i polisens säkerhetsarbete klassades dagens manifestationer som en särskild händelse, och polisnärvaron var hög i området under marschen.

277 personer hade anmält på Facebook att de skulle delta i dagens pridetåg i Järva, men enligt SVT:s reportrar var intresset svalt. Ett 20-tal personer lämnade Tensta centrum i ett tåg, och de följs i sin tur av ett 20-tal journalister.

”Mer allvarsamt”

Karin var en av dem som går med i tåget.

Varför har du valt att gå med i det här omdebatterade tåget?

– För att det känns som en lite mer allvarsam marsch det här, det är inte bara glitter och glamour. Vi är färre och går i ett område där det eventuellt kan vara svårare att vara den man är, säger hon till SVT.

När tåget nådde Rinkeby skanderade ett par kritiska åskådare: ”Inga rasister på våra gator”, men stämningen förblev lugn och intresset för tåget svalt.

Enligt SVT:s reporter är de reaktioner som tåget möts av på gatorna positiva. De SVT pratar med vet inte vilka som ligger bakom paraden men ser regnbågsflaggan, blir glada och vinkar.

Initiativtagren slår ifrån sig kritik

Jan Sjunnesson är mannen som tagit initiativ till paraden genom Järvaomrdået. Under dagen gick han i paraden iklädd rosa cowboyhatt och var under färden. Han avfärdar kritiken från bland annat RFSL.

Vad säger du om att den här paraden fått kritik för at vara någon form av falsk pride?

– Då har man medvetet valt att missförstått. De vill vinna poäng på det. Om jag skulle bli angripen av ryska homofober, skulle RFSL stå bredvid och se på i så fall, säger han.

Antirasistisk picknick

I Husby hade ett hundratal personer samlats för en antirasistisk manifestation för att ta avstånd mot de islamkritiska personer som fanns i tåget

– Dessa personer använder HBTQ-frågor för att maskera sin egen invandrarfientlighet och sitt hat. Med den här motmanifestationen har jag velat bevisa att vi kan ha ett pride här utan problem. Vi kan samtala mötas och diskuttera utan att provocera de personer som dagens pridetåg vill, säger Emelie Mårtensson som arrengerade motmanifestationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet