Foto: Privat

Stockholm Pride når Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Flera regnbågsprylar som användes under Stockholms Prideparad skickades till aktivister i Uganda. I måndags skedde överlämningen.

Regnbågsattiraljerna som användes under Stockholms Prideparad smugglades efter användning ner till hbtq-aktivister i Uganda, vilket SVT Nyheter Stockholm rapporterade om förra veckan.

På måndagskvällen anlände Priderekvisitan och mottogs med stora leenden från aktivisterna. Regnbågsprydda prylar är nämligen svåra att få tag på i Uganda eftersom polisen beslagtar dessa.

Stockholm Pride 2015

– De blev otroligt glada när de fick sakerna och är väldigt tacksamma, säger Sofia Winroth, en av projektledarna till exporten och projektet ”I lube Uganda”.

Riskanalys innan avfärd

– Vi analyserade riskerna mycket innan vi skickade ner vårt bud. Hon har varit lite nervös inför resan men eftersom det här är så pass viktigt så ville hon göra det trots riskerna. Vi har ett enormt stöd lokalt från aktivisterna. Dessutom hämtade våra vänner henne på flygplatsen och hon rapporterade när hon hade landat igår att allt har kändes bra, fortsätter Sofia Winroth.

På tisdagen börjar prideaktiviteterna i Uganda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet