Vid Skeppsholmsbron möttes årets Prideparad av svartklädda aktivister som olovligen demonstrerade mot hbtq och för kärnfamiljen. Foto: Mons Brunius/TT

Olaglig demonstration mot Pride

Uppdaterad
Publicerad

Tio till femton svartklädda personer utan tillstånd demonstrerade mot hbtq-rörelsen när prideparaden passerade en bit från Grand Hotel. Tidigare brändes även en prideflagga på Karlaplan, men polisen ser inget samband mellan händelserna.

De protesterande hade megafoner, svarta flaggor och någon enskild smällare ska ha kastats.

– De sade att de demonstrerade mot hbtq och för kärnfamiljen, säger Eva Nilsson.

Stockholm Pride 2015

Inget tillstånd

Personerna hade inte begärt tillstånd att få hålla en demonstration och polisen anvisade dem till en plats vid Grand Hotel. Polisen kommer att upprätta en anmälan om olaga demonstration.

Flagga brändes tidigare

Runt lunchtid fick polisen även samtal om att ett gäng ungdomar ska ha bränt en regnbågsflagga vid Karlaplan. Polisen hade däremot ingen möjlighet att åka dit och kontrollera händelsen.

– Spontant ser jag inget samband mellan händelserna. Demonstranterna hade förberett sig med plakat och var mer organiserade än de som brände flaggan, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet