Koppel kunde ha räddat hund

Uppdaterad
Publicerad

Den hund som dödades av varg i Norrtälje i söndags hade kanske klarat sig om den varit kopplad.

Att vargar angriper lösa hundar är inte ovanligt, men att människor attackeras händer nästan aldrig.

Naturvårdsverket hade på måndagen inte fått in någon ansökan om skyddsjakt på vargarna i området.

Extremt ovanligt

Länsstyrelsen bekräftade i söndags att det rörde sig om en vargattack, men myndigheten har sedan släppt ärendet, enligt rovdjursexperten Hanna Dittrich Söderman.

En kvinna gick med sitt barn i barnvagn och hade sin hund lös när vargarna dök upp. Hennes sambo har berättat att en varg gjorde ett utfall mot mor och barn. Det är extremt ovanligt, påpekar expertis.

Dittrich Söderman gör ingen bedömning av berättelsen men säger att uppgifterna om hur långt ifrån kvinnan och barnet som vargen kom går isär.

Måste ha uppsikt

Från den 1 mars till 20 augusti måste ägare ha uppsikt över sina hundar där det finns vilda djur.

-I praktiken betyder det nästan alltid att man måste ha koppel, säger Lars Plahn, handläggare på Naturvårdsverket.

Därutöver kan det finnas lokala föreskrifter. Syftet är att skydda vilda djur, men i fallet med vargar kan även hundarna skyddas.

I fjol dödades ett 20-tal hundar av varg i Sverige. Antalet varierar år från år och det är svårt att statistiskt säkerställa någon trend, säger Dittrich Söderman.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.