Flera Rinkebybor upprördes av Rasmus Paludans närvaro på torget. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Dansk koranbrännare i Stockholms förorter

Uppdaterad
Publicerad

Den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan har uppmärksammats när han uppmanat till att bränna koraner vid manifestationer vilket lett till våldsamheter i Danmark och Skåne. Under fredagen är han på besök i Stockholms förorter.

Under fredagsförmiddagen dök Rasmus Paludan upp på Rinkeby torg. Ett tjugotal människor samlades men allt ser ut att ha gått lugnt till. När han lämnade platsen skrek folk åt honom och Paludan och hans vakter hoppade in i bilar och försvann från platsen.

Men det mesta gick lugnt till enligt dialogpolis Erik Petschler som var på plats, även om känslorna var lite upprörda i slutet.

Efter att ha lämnat Rinkeby åkte Paludan vidare till Tensta, hör vår reporter om det besöket i videon nedan.

Har tidigare uppmanat till koranbränning

I september förra året nekades Rasmus Paludan att hålla manifestationer och bränna koraner i fyra Stockholmskommuner. Två veckor tidigare skulle Rasmus Paludan medverkat i en liknande manifestation i Malmö och då bland annat bränna upp en koran inlindad i bacon. Han stoppades dock vid den svenska gränsen och fick då ett tvåårigt inreseförbud till Sverige.

Men trots att Paludan stoppades och manifestationen förbjöds sattes en koran ändå i brand i utkanten av Rosengård samma kväll. En händelse som filmades och lades upp på nätet och som ledde till att våldsamheter bröt ut i Malmö.

I våras genomförde han en annan manifestation i utkanten av Malmö, men då ska allt ha gått lugnt till.

Avbokad av Alternativ för Sverige

Rasmus Paludan företrädde i det senaste danska valet det högerextrema partiet Stram kurs. Partiet fick i valet 1,8 procent av rösterna vilket inte räckte för någon plats i Folketinget.

Den senaste tiden har han varit omskriven i danska medier för att bland annat ha tvingat unga pojkar att se bilder på självmord. Rasmus Paludan skulle ha varit talare på Alternativ för Sveriges torgmöte på lördag men är efter rapporteringen avbokad.

På eget torgmöte, iförd skottsäker väst talade han under lördagen inför ett massivt polisuppbåd, lite mediefolk och någon enstaka åhörare, enligt TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.