• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Den danske politikern Rasmus Paludan under ett besök i Norge under 2019. Arkivfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Efter koranbränningen i Malmö – nekas demonstrationstillstånd i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan nekas demonstrationstillstånd i Stockholm. Paludan hade, precis som i Malmö i slutet på augusti, planerat att bränna koranen men den här gången i fyra Stockholmskommuner och på sammanlagt nio olika platser.

Demonstrationerna var enligt ansökan tänkta att hållas i Botkyrka, Fittja, Alby, Tensta, Rinkeby, Akalla, Husby, Sollentuna och Upplands Väsby under lördagen. Rasmus Paludan nekas dock demonstrationstillstånd av polisen som bland annat motiverar sitt beslut med att deltagarbegränsningen på 50 personer skulle kunna ha överskridits.

– Vi gör bedömningen att det sammantaget riskerar att uppstå en situation som innebär så allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet att vi inte kan meddela tillstånd, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef.

Koranbränning ledde till upplopp i Malmö

För drygt två veckor sedan nekade även polisen i Skåne en liknande manifestation i Malmö som initierats av Dan Park, gatukonstnär och provokatör. Även vid den manifestationen skulle Rasmus Paludan medverka och då bland annat bränna upp en koran inlindad i bacon. Han stoppades dock vid den svenska gränsen och fick då ett tvåårigt inreseförbud till Sverige.

Men trots att Paludan stoppades och manifestationen förbjöds sattes en koran ändå i brand i utkanten av Rosengård samma kväll. En händelse som filmades och lades upp på nätet och som ledde vilket ledde till att våldsamheter bröt ut i Malmö.

Kan komma till Sverige trots allt

Rasmus Paludan har trots inreseförbud tidigare uttalat att han kommer till Sverige och Stockholm under lördagen för att genomföra demonstrationen oavsett om han får tillstånd eller inte. Syftet med demonstration ska enligt ansökan från Rasmus Paludans parti Stram Kurs vara att demonstrera för yttrandefrihet genom att bränna koranen och ”håna och förnedra islam”.

Rasmus Paludan dömdes tidigare i somras till tre månaders fängelse för bland annat ett rasistiskt uttalande i samband med en demonstration i Danmark.

Nedan hör du finansborgarrådet i Stockholm reagera på planerna på att bränna koranen i Stockholm.

Koran ska ha bränts i Rinkeby

Redan under torsdagsmorgonen ska en koran ha bränts i Rinkeby av en anhängare till Stram Kurs. Ett filmklipp av händelsen lades upp på internet och utifrån det klippet har polisen nu upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.