Malmöupplopp anmälda till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter att blåljuspersonal utsatts för hot och våld under förra helgens upplopp i Malmö, anmäler räddningstjänsten i Malmö händelserna till Arbetsmiljöverket.

Under de våldsamma upploppen i stadsdelen Rosengård i Malmö förra helgen gick ungefär 50 personer till angrepp mot personal ur räddningstjänsten med bland annat glasflaskor.

”Fullkomligt oacceptabelt”

Nu har räddningstjänsten anmält angreppet till Arbetsmiljöverket, skriver Kvällsposten.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

– Det (angreppet) är så klart fullkomligt oacceptabelt, vi ska hjälpa de som är i nöd och den här typen av situationer gör att vi måste lägga onödigt mycket tid och resurser på händelser som inte hjälper tredje man. Det kan i sin tur innebära fördröjningar av utryckningar, säger räddningschefen Ulrika Lindmark till tidningen.

I anmälan skriver Ulrika Lindmark att personalen upplevde en ”stor oro för egen säkerhet och liv” och att ett befäl på platsen tvingades kasta sig in i en patrullbil med polisen, samtidigt som stenar träffade fordonet.

13 personer misstänks för våldsamt upplopp

Räddningstjänsten har även gjort en polisanmälan efter det att deras fordon attackerats.

– Det är precis lika allvarligt som den andra insatsen men då ingen personal utsattes direkt har vi inte anmält det till Arbetsmiljöverket, säger Lindmark.

Upploppen skedde efter en koranbränning och en icke tillståndsgiven manifestation, där det bland annat sparkades på koranen. Sex personer misstänks enligt tidningen för hets mot folkgrupp efter koranbränningen, och 13 personer misstänks för våldsamt upplopp efter protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet