Korta luncher stressar elever

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm följer inte Livsmedelsverkets rekommendationer för hur skolbarn ska få en bra lunch. Det är trångt i skolmatsalarna. Och en del elever tvingas äta lunch strax efter frukost.

Klockan är strax efter tio. Klass 2A på Enskedefältets skola plockar ihop för att gå på lunch.

– Vi brukar äta så här tidigt, så vi har vant oss, säger Penny Hansson, elev i klass 2A.

Skolmaten i Stockholm

Livsmedelsverket rekommenderar att lunchen ska ätas tidigast klockan elva, men på många skolor i Stockholm serveras den fösta lunchen redan 10.30. Men det är inget som ansvarig politiker ser som ett problem.

ABC: Äter du lunch klockan 10.30?

– Nej, men jag är vuxen och det är skillnad. Det är stor skillnad mellan en vuxens mage och en sexårings mage. Barn ska äta var tredje/var fjärde timme, säger Stockholms stads skolborgarråd Lotta Edholm (FP).

Så du ser inget problem med att man serverar lunch klockan 10.30?

– Inte om barnen är hungriga, säger Lotta Edholm.

Har 20 minuter på sig

Trängseln i Stockholms skolor gör att barnen inte bara måste äta tidigt utan också snabbt. En del elever har bara har 20 minuter på sig för att hämta mat, äta och plocka undan efter sig.

– Med den storlek på matsal vi har så måste vi fördela tiderna på det sättet, säger rektor Svante Lööf på Enskedefältets skola. 

Kevin Keric går i årskurs 2. Han tycker att det är stressigt att hinna äta upp ibland.

Vad gör du om du inte har hunnit äta upp?

– Då lämnar jag.

Många elever

Enskedefältets skola är bara en av många populära skolor i Stockholm som är fylld till bristningsgränsen. Men hur många skolor som har trängselproblem vet inte de ansvariga i Stadshuset.

– Det är vädligt svårt att veta, skolorna är så olika utformade. Men vi har idag ganska mycket elever, säger Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Den trånga matsalen på Enskedefältets skola ska byggas om, men precis som många andra elever kommer barnen på skolan att få leva med den här situationen i några år till.

Hur är det i din skola?

Hur är luncherna i din/dina barns skola? Finns det tid att äta i lugn och ro? Och hur är själva maten? ABC inleder i dag en serie om skolmaten i Stockholm, och vi vill gära höra era berättelser.

Hör av dig till oss på något av dessa sätt:

  • Mejla vår reporter malin.benett@svt.se.
  • Använd hashtag #skolmat i sociala medier.
  • Eller använd kommentarsfältet nedan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmaten i Stockholm

Mer i ämnet