– Vi samlades allihopa och tänkte ”Hur kan vi göra på ett annat sätt?”. Hör sjuksköterskan Jenny berätta om förändringen.

Så kortade Karolinska långa kön till hjärtoperation

Uppdaterad
Publicerad

År 2017 var det som mest hundra patienter som fick vänta för länge på sina hjärtkirurgiska operationer på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Nu verkar alla patienter få sina operationer inom vårdgarantin.

Hösten 2017 larmade personalen om en ohållbar situation på hjärta-, kärlavdelningen. Kön till operation var rekordlång och sjukhuset kunde inte uppfylla vårdgarantin.

Personalgruppen genomförde en förändring som innebär att patienterna bedöms individuellt innan det är dags för operation.

Läggs in samma dag som operation

Det innebär att de köande som inte kräver de tyngsta vårdresurserna numera läggs in samma dag som operationen. Patienterna flyttas sedan till ett vanligt uppvak i stället för intensivvårdsavdelning, som är en flaskhals i vårdkedjan.

Nytt är också att titthålskirurgi tillämpas i högre grad än tidigare. Där är Karolinska i framkant och tekniken bidrar till det ökade patientflödet.

– De kommer fortare upp på benen, har mindre ont och kan skrivas ut snabbare. Vi upplever en betydligt högre patientnöjdhet, säger hjärtkirurgen Peter Svenarud.

Kortare kö trots fler patienter

År 2017 genomförde Tema Hjärta Kärl 850 operationer. Samtidigt hade man många patienter som tvingades vänta längre än vårdgarantins 90 dagar på sina operationer.

Patientkö till hjärtkirurgi.

Med den nya patientanpassade vårdkedjan klarade man av 950 operationer under 2018 samtidigt som vårdkön kortades och allt färre väntade längre än 90 dagar.

I dag är prognosen är att ingen patient ska behöva vänta mer än 90 dagar på operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.