Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialarbetarna i Norrtälje kommun har fått kortare arbetstid men med bibehållen lön. Foto: SVT

Kortare arbetstid med full lön på socialkontoret i Norrtälje

Publicerad

Många socialarbetare upplever en stor stress i sitt arbete. Därför har socialtjänsten i Norrtälje kommun nu inlett ett projekt där medarbetarna får förkortad arbetstid men med full lön. Syftet är friskare medarbetare som orkar ge bättre service.
– Jag tror absolut att det jag gör på fritiden kommer att göra så att jag orkar mer på arbetet, säger Lina Disegård som är socialsekreterare i Norrtälje.

Handläggarna på socialtjänsten i Norrtälje som arbetar med direkt socialt arbete inom områdena barn och unga, försörjning, arbetsmarknad och integration samt missbruk har fått sin arbetstid förkortad. Socialarbetarna jobbar nu 35 timmar i veckan i stället för 40 timmar i veckan, men med bibehållen lön. Syftet är att ge medarbetarna mer tid till återhämtning.

– Vi socialsekreterare träffar många människor per dag och tar del av deras livshistorier och det är självklart att vi blir påverkade. Att få arbeta fem timmar mindre i veckan gör att jag får mer tid till återhämtning, men också mer energi till arbetet, säger Lina Disegård som är socialsekreterare i Norrtälje. 

”Väldigt många slutar”

Projektet ska pågå i två år och Annica Blomsten som är socialdirektör hoppas att det ska göra så att fler socialarbetare väljer att stanna kvar i yrket.

– Tyvärr är det så att väldigt många slutar i yrket efter sju till tio år för att man blir utsliten och man orkar inte riktigt med, säger hon.

Ska inte gå ut över invånarna

För att kunna förkorta arbetstiden har man bland annat infört fler videokonferenser och färre resor för medarbetarna. Men den förkortade arbetstiden ska inte påverka eller drabba de Norrtäljebor som har kontakt med socialtjänsten menar socialdirektören.

– Är det så att vi märker att tillgängligheten minskar så kommer vi att avbryta projektet. Det får inte ha konsekvensen att man inte kan komma i kontakt med socialtjänsten, säger Annica Blomsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer