Foto: Jenny Berggren/SVT

Fagersta utreder kortare arbetstid

Publicerad

Fagersta kommun ska utreda om det är möjligt att införa 35-timmars arbetsvecka för sina anställda. Alla förvaltningar ska titta på hur det skulle kunna tillämpas hos dem, rapporterar P4 Västmanland.

Frågan dök upp i kommunens budgetberedning, som ett alternativ för att underlätta och klara framtidens kompetensförsörjning.

– Det kan ju ha effekt på att många fler söker arbete och så vidare, det vet vi ju inte än,  säger Jan Johansson (M) ordförande i budgetberedningen till radiokanalen.

– Vi jobbar ju på både kort och lång sikt och tittar bland annat på kompetensförsörjkning. Det här var ju då någonting som skulle ingå i ett paket som HR-avdelningen får jobba med, säger han.

Som SVT rapporterat har tre kommuner i länet provat arbetstidsförkortning i någon form för sina socialsekreterare.

Fackförbundet Akademikerförbundet SSR, som organiserar många socialsekreterare, berättar att de varit med i diskussioner i Fagersta.

– Våra medlemmar i många kommuner efterfrågar det för att det ska bli en attraktivare arbetsplats, för att man ska orka med de här arbetsuppgifterna, säger Ove Carlsson, regionombud.

Generellt är dock förbundet något kluvna, berättar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer