Ove Carlsson är regionombud för Akademikerförbundet SSR. Han är med och driver frågan om kortad arbetstid när medlemmar i Västmanland så vill. Foto: Akademikerförbundet SSR/TT

Facket om kortad arbetstid för socialsekreterare: ”Vi är kluvna”

Uppdaterad
Publicerad

Kortad arbetstid efterfrågas av många socialsekreterare, men deras fackförbund ser även baksidor.

– Vi är oroliga att kommuner ska använda det som ett löneargument, säger Ove Carlsson, regionombud Akademikerförbundet SSR.

Tre av Västmanlands kommuner, Hallstahammar, Skinnskatteberg och Kungsör, har hittills provat att korta arbetstiden för sina socialsekreterare i någon form.

Nu ska även Fagersta utreda möjligheten att införa 35-timmars arbetsvecka, och det inom flera förvaltningar.

Men akademikerförbundet SSR, som organiserar många av socialsekreterarna bland annat i Västmanland, är inte rakt igenom positiva.

– Generellt och principiellt så är förbundet lite kluvna inför det här. Positivt är att man vill göra verksamheterna till attraktivare arbetsplatser och att situationen för dem som jobbar där ska bli acceptabel eller kanske till och med bra, säger Ove Carlsson, regionombud.

– Men vi är oroliga att kommuner ska åberopa det här i kommande löneförhandlingar och säga att det här är en löneförmån. Då stannar löneutvecklingen upp. Vi har redan sett exempel på det, trots att vi varit jättetydliga, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.