Räddningstjänsten arbetar natten till söndagen med släckningen. En stor brand har brutit ut i ett asylboende i Fagersjö i södra Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Misstänkt kraftig mordbrand i asylboende i södra Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett fyrtiotal personer har evakuerats ur ett asylboende som står i brand i Fagersjö i södra Stockholm under natten mot söndagen. Någon försökte sätta eld på boendet redan natten före och polisen misstänker att även denna brand var anlagd.

– Det var en av våra patruller som passerade förbi som såg att det brann i fasaden, säger Carina Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, och uppger att larmet kom in strax före klockan 01.30.

En stor brand bröt under söndagen ut i ett asylboende i Fagersjö i södra Stockholm. 44 personer har evakuerats, men polisen bekräftar för SVT Nyheter att ingen människa har kommit till fysisk skada.

Asylboendet i Stockholm stads regi består av flera byggnader. Det brann kraftigt i en av två baracklängor och samtliga boende i byggnaden som eldhärjats har evakuerats. Det finns ingen spridningsrisk till den andra barackbyggnaden.

Räddningstjänsten hade under natten och morgonen 13 enheter, cirka 30 personer, på plats som jobbade för att släcka branden. Styrkan kunde trappas ned något på morgonen.

Misstänks vara anlagd

Det är oklart hur branden startade, men polisen säger till SVT Nyheter att man misstänker att branden var anlagd och har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

– Vi biträder räddningstjänsten och Stockholm stad med att ta hand om de boende. Sedan när branden är släckt så spärrar vi av och genomför en teknisk undersökning, också får vi se om vi kan hitta några vittnen på plats, säger Carina Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Andra försöket på ett dygn

Under natten mot lördagen genomfördes ett misstänkt försök till mordbrand mot samma asylboende. Vid halv fyra-tiden hade brandlarmet gått på boendet, varpå personal på plats upptäckte något märkligt.

– Personalen hade hittat en dunk med olja i en ugn som slagits på, sa Sven-Erik Olsson, vakthavande befäl hos polisen, till SVT Nyheter.

Ugnen stängdes av innan någon eldsvåda uppstod. Ingen person kom till skada. Polisen har rubricerat händelsen som försök till mordbrand. Ingen person har gripits i det ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer