Räddningstjänsten släpper vatten med helikopter över branden. Foto: Emmanuel Royer/SVT

Branden på soptipp i Värmdö under kontroll – men svårsläckt

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner på Kovikstippen på Värmdö utanför Stockholm. På grund av starka vindar är branden svårsläckt, men den ska enligt räddningstjänsten vara under kontroll.

Branden startade enligt Matte Bergqvist på räddningstjänsten i en omkring 30 meter hög sophög, men spred sig till två intillliggande flishögar om omkring 100 gånger 100 meter respektive 15 gånger 20 meter.

– Det blåser så mycket, så det är svårt att få kontroll på branden, säger han till SVT vid lunchtid på söndagen.

Under kontroll

Det kommer mycket rök från branden, men eftersom det blåser mycket ska det inte påverka boende i området.

På söndagskvällen uppger räddningstjänsten att branden är under kontroll, men att det antagligen kommer ta några dagar att helt släcka branden.

– I nuläget är det under kontroll i den bemärkelsen att det inte sprider sig till något annat. Men det beror också på väderförhållandena, säger Fredrik Dackland, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

35-40 man och helikoptrar på plats

Räddningstjänsten var under söndagen på plats med 17 enheter, med sammanlagt 35-40 man. Dessutom har två helikoptrar rekvirerats från MSB för att vattenbomba branden.

Branden startade strax efter klockan 9 på söndagsmorgonen. Polisen misstänker inget brott i samband med branden.

Inte första branden

Det är inte första gången det brinner på Kovikstippen. Både 2018 och 2016 brann det där. Branden 2016 var dessutom så kraftig att röken syntes över stora delar av centrala Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.