Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan Johanna Nordin jobbar med covidvaccineringen i Kungsträdgården och försöker locka in folk med en improviserad skylt. Foto: SVT

Nu kan stockholmare få omikronvaccinet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan första september kan alla vuxna ta en fjärde dos covidvaccin, eller en femte för de som är 65 år eller äldre. Nu börjar också det uppdaterade vaccinet mot en omikronvariant komma ut till vaccinatörerna men i Kungsträdgården tidigare idag var det ganska glest bland besökarna i vaccinationstältet.

Region Stockholm är i full färd med att ge fjärde och femte doser av covid-vaccin. Parallellt vaccinerar man även de som inte tagit tidigare doser.

Från och med vecka 37 skickas det nya uppdaterade vaccinet från PfizerBioNTech ut till vaccinatörerna i takt med att de beställer nya doser. Det nya vaccinet är uppdaterat mot nya covidvarianter, men chefläkare Elda Sparrelid säger att det gamla vaccinet ger lika bra skydd. Inom kort kommer även anpassat vaccin från Moderna finnas i regionen.

Corona i Stockholm

Hör mer om det i videon ovan.

Smittan ökar igen

Enligt Region Stockholms senaste lägesrapport så har smittoläget försämrats i regionen. Under tisdagen rapporterades att 259 patienter med covid vårdades vid något av Region Stockholms sjukhus. Det är 38 patienter fler än veckan innan, alltså en ökning på 17 procent.

– Återigen ökar antalet patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård. Det är en oroväckande ökning när hälso- och sjukvården nu försöker att utföra så mycket som möjligt av den vård som skjutits upp under pandemin, säger Johan Bratt chefläkare i Region Stockholm, i Region Stockholms lägesrapport.

Bratt säger att det är fortsatt viktigt att stanna hemma vid symtom samt att vaccinera sig med de doser som erbjuds.

Av de ovannämnda patienterna är det ungefär hälften som vårdas för covid och den andra hälften vårdas för något annat men har samtidigt covid.

Nya vaccindoser – rekommendationerna

12-17 år

De som är 12-17 år rekommenderas att vaccinera sig med två doser.

18-64 år

Alla som är 18-64 år rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att vaccinera sig med tre doser, förutom de med vissa tillstånd, som rekommenderas fyra doser (se vilka tillstånd på 1177).

Men alla i åldersgruppen som vill kan ta en fjärde dos om man anser att man behöver det.

65 år och äldre

Den som fyller 65 i år eller är äldre rekommenderas fem doser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet